Primátor Batthyány: Slabina ANO? Absence politického myšlení předsedy Babiše

13.02.2015 11:22

Vstup ze soukromé sféry do samosprávy je pro mě něco jako vstup do jiného světa. Do rozostřeného a zpomaleného. Snad nikde jinde jsem neslyšel tolikrát, že něco nejde. Tak okomentoval první týdny ve funkci Tibor Batthyány (ANO). Před sebou má však nelehký úkol. Město tíží nejen dvoumiliardový dluh, hrozí mu pokuta 7 milionů, ale v očích mnohých je stále vnímáno jako nezkorumpovanější město v Česku. Jakým způsobem bude chtít pozvednout prestiž Liberce a vypořádat se s jeho problémy? V souvislosti s obviněními a korupcí v politice upozornil také na jeden opomíjený aspekt. Jaký?

Primátor Batthyány: Slabina ANO? Absence politického myšlení předsedy Babiše
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Primátor Liberce Tibor Batthyány.

Pane primátore, tzv. doba hájení pro Vás skončila. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci?

O sto dnech je trochu předčasné hovořit, primátorem jsem se stal teprve 27. 11. 2014. Takže doba hájení by měla ještě běžet. Ale zřejmě mi nikdo nic o hájení neřekl. Ze svého pohledu musím říci, že vstup ze soukromé sféry do samosprávy je pro mě něco jako vstup do jiného světa. Do rozostřeného a zpomaleného. Tento svět si žije svým vlastním, dost specifickým životem. Snad nikde jinde jsem neslyšel tolikrát, že něco nejde. Mě čeká velký úkol. Zorientovat se v něm, pobrat tu byrokracii a legislativu a vedle toho přesvědčit ostatní, že stejně jako tu jsou úředníci pro své obyvatele, tak orgány vyšší, například ministerstva, jsou tu pro města a obce. Tyto orgány mají za úkol městům pomáhat. Na radnici máme spoustu schopných lidí, kteří však rezignovali na příjem a distribuci podnětů, které by vedli k lepší správě města a k výkonu přenesené působnosti. No a pak tu máme běžné starosti měst a obcí a tím je hospodaření. Věřím, že každý primátor a starosta chce pro své lidi to nejlepší. Ale kde na to vzít? To je však na dlouhou debatu. My v tom máme drobnou nevýhodu, protože jsme se v předchozích vládách hodně zadlužili a pro nás je toto téma možná aktuálnější než pro mnohé jiné.

Město v následujících letech povede koalice, jejímiž členy jsou ANO, Změna pro Liberec a TOP 09. Jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice, vydrží celé volební období? Přeci jen povolební vyjednávání neprobíhala úplně hladce.

Tady opět trochu renonc, vládnoucí koalice je pouze ANO se Změnou. S TOP09 jsme rovněž jednali, protože v ní jsou dobří lidé a komunální politika je zejména o lidech. Už jsme s nimi byli de facto dohodnuti, ale následovala osobní intervence pana Kalouska, který neváhal přijet a TOPce to zakázal. Zde je nutno podotknout, že dle slov místního předsedy TOP09, to nemělo spojitost se mnou nebo s ANO, ale s naším koaličním partnerem. Alespoň takto to bylo se mnou komunikováno. Ale abych se vrátil k meritu otázky, myslím si, že koalice může vydržet celé čtyři roky. Jde o to, zda se ambice jedné či druhé strany nebudou příliš prosazovat na úkor té druhé. Názorovou jednotnost na všechna témata nevidím jako primárně důležitou pro zachování koalice. Právě rozdílné pohledy na věc jsou pro fungování města důležité.

V tiskovém prohlášení jste uvedli, že mezi hlavní cíle koalice patří oddlužování města, zefektivnění jeho řízení, větší zapojení veřejnosti do rozhodování a vytváření podmínek pro kvalitní život všech jeho obyvatel. Můžete být konkrétnější? Jaké budou v tomto směru Vaše první kroky?

Některé kroky už započalo minulé vedení města, za což musím poděkovat. Jedná se například o změnu financování dluhové služby města, které mi nyní musíme dotáhnout do konce, protože už se tato problematika řeší více než dva roky. Posilujeme odbory, které mají vazbu na čerpání dotací nebo mají na starost investiční akce. Na radnici zavádíme větší část pružné pracovní doby pro úředníky, ale zejména úřednice, matky od dětí. Více se zaměřujeme na propagaci města, lepší komunikaci s občany. Atd.

Město Liberec odmítá zaplatit pokutu sedm milionů korun za údajnou diskriminaci při zadávání výběrového řízení na přestavbu Lázní a podnikáte proto i kroky. Prozradíte nám jaké? A jakou šanci si dáváte na úspěch?

Abych pravdu řekl, v tomto případě to nevidím příliš optimisticky, ale zkusit to musím, protože se město ničeho špatného ani diskriminačního nedopustilo. V případě lázní obzvlášť, protože se jedná o památkově chráněný a velice cenný objekt, který město nechtělo svěřit při rekonstrukci do rukou kohokoli. Vyžadovali jsme, aby stavebník měl s takovými objekty zkušenosti. A aby toho nebylo málo, nikdo z účastníků soutěže s tímto parametrem nemělo problém, nikdo se na něj neodvolal. Jako příměr uvádím „doktor jako doktor“. Pokud budete mít zánět slepého střeva, budete chtít chirurga nebo zubaře? Takových případů jsou v republice desítky, město Liberec není jediné.

Co by pro již tak zadlužené město znamenalo zaplacení pokuty? Neobáváte se bankrotu?

Toho se opravdu nebojím. Pro město to není likvidační částka, ale částka významná třeba pro kofinancování dalších projektů.

Změna pro Liberec se před volbami obula do minulého vedení města. Vadila ji rozsáhlá skartační akce, která skončila spálením 1.3 tuny dokumentů ve spalovně. Mezi nimi byly údajně i některé důležité dokumenty týkající se problémových projektů, investic a zejména majetkoprávních operací, které už nebude možné zpětně prozkoumat. Ve své podstatě tato skartace podle slov Korytáře znamenala faktickou amnestii například nad nevýhodnými převody majetku před MS v klasickém lyžování z roku 2009. Co Vy na to? A neobáváte se možných negativních následků, které můžou vyjít v průběhu vládnutí na povrch?

Já v tuto chvíli vnímám, že Změna byla leckdy příliš hrrr, ale už se v tom také změnila. Ostatně ty lázně jsou paradoxem. Změna upozornila na možná diskriminační zadání v této zakázce, ještě v době, kdy byla v opozici a nyní ekonomický náměstek ze Změny má pokutu v gesci a musí jí za město uhradit. Už vidí problematiku z druhé strany a myslím si, že pochopil širší souvislosti.

Někteří politici také čelí kvůli různým kauzám, u jejichž vzniku třeba ani nebyli, trestnímu stíhání. Nemáte obavu, že by Vás mohl potkat podobný osud?

To se může stát každému zastupiteli. Já spíše problém vidím v tom, že pokud se najde „falešný žalobce“ a zjistí se, že obvinění jsou vymyšlená nebo bezdůvodná, onen žalobce nenese důsledky. Zatímco obviněný politik je profesně a politicky „popraven“. Zde by měla nastat zásadní změna, jinak falešná nebo neopodstatněná obvinění budou i nadále možným a mocným nástrojem v politickém boji.

Jak Vy osobně vnímáte pověst Liberce jako nejzkorumpovanějšího města? A co se budete snažit udělat pro vylepšení tohoto renomé?

Já už si Liberec s touto pověstí nespojuji. Doba je jinde, politika také. Ale stále je to citlivé téma. Na minulém zastupitelstvu jsem trochu ulétl ve vyjádření ke kolegovi Šolcovi a novináři i politici ihned to vyjádření vzali jako nařčení z korupce. Takto jsem to vážně nemyslel, a pokud toto bude číst, velice se mu omlouvám, protože to takto vůbec myšleno nebylo. Pro mě je to další zkušenost.

Čím si vysvětlujete, že korupce u nás roste do obludných rozměrů? Co korupci nejvíce nahrává, nebo naopak jaký zákon ČR postrádá?

U nás korupce nenarůstá, naopak. Kdo kde vzal, že korupce neustále roste? Spíše se rozšiřuje paleta toho, co vlastně je korupce. Jednou budeme, tak jak to my Češi umíme, papežštější než papež. Pro samé stromy nevidíme les.

Kandidoval jste jako lídr hnutí ANO. Proč jste si vybral hnutí ANO? Čím Vás oslovilo?

Já jsem byl u počátku ANO, ještě před jeho vznikem i před vznikem občanského sdružení. Členské číslo 28. Mě tehdy neoslovilo ANO, ale jeho budoucí předseda. A na tom se nic nezměnilo. Nepadáme si do náruče, ale respektujeme se a věřím, že oba pro ANO děláme to nejlepší, co umíme.

Dle očekávání má nejvíce nominací na předsedu strany Andrej Babiš a s největší pravděpodobností tak obhájí svůj mandát. Vítáte to? Jak byste ho jako předsedu hodnotil?

Subjektivní hodnocení nepatří do novin. Objektivně vzato musí každý vidět, že Andrej Babiš je schopný člověk, lídr, má chrisma i analytické myšlení. Chybí mu však to myšlení politické, což je někdy slabina ANO, ale jindy je to zase výhodou. Jo a občas je i skutečně vtipný, nikoli že se musíte smát z povinnosti. :)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …