Primátor Hudeček nadšeně píše o návštěvě Varšavy. Těch cyklistů a to krásné metro...

22.08.2014 19:12

O tom, co jej při nedávné návštěvě Varšavy inspirovalo, píše na svém blogu pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Zaujal jej především systém tamější veřejné dopravy, zejména poměrně rozvinutý systém tzv. bikesharingu. „Na 2800 městských kol, jež jsou (nejen místním) lidem k dispozici na celkově 180 stanovištích, řadí Varšavu na desáté místo mezi evropskými městy provozujícími sdílení kol,“ uvedl Hudeček.

Primátor Hudeček nadšeně píše o návštěvě Varšavy. Těch cyklistů a to krásné metro...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček vzdává svou kandidaturu na místopředsedu TOP 09

Když se k tomu připočte i zhruba 400 kilometrů nově vytyčených cyklostezek nacházejících se na území města, dá se podle primátora mluvit o relativně velice dynamicky se rozvíjejícím sektoru dopravy.

Celý text ZDE.

Při setkání Hudečka se současnou varšavskou primátorkou Hannou Gronkiewicz-Waltz se tato bývalá guvernérka polské centrální banky velmi živě zajímala zejména o systém pražského metra. Varšavská veřejná doprava zatím disponuje pouze jednou linkou metra tvořící jakousi páteř města vedoucí od severu k jihu. „Druhá linka metra, která ji má křižovat a propojovat tak východ a západ města, je těsně před dokončením,“ uvedl pražský primátor.

Primátorka dokázala omezit individuální automobilovou dopravu

Poukázal na to, že za působení současné primátorky došlo ve Varšavě k výraznému omezení individuální automobilové dopravy ve prospěch pěší, cyklistické i hromadné. „Díky nastavení poměrně velmi flexibilního systému tarifů jsou při jízdě automobilem ve městě finančně zvýhodňováni rezidenti, kteří tam též řádně odvádí své daně. Podstatně byl v loňském roce navíc rozšířen i systém placeného parkování,“ vysvětlil primátor.

Co ale osobně považuje Hudeček za nejzásadnější, je pocit nikým nenuceného souladu a tolerance mezi řidiči automobilů, cyklisty a pěšími, který, s nemalým překvapením, na vlastní kůži pocítil právě v ulicích Varšavy. „I v tom tedy pro mne byla návštěva našich severních sousedů notnou inspirací pro další práci na pražské radnici,“ dodal Hudeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…