Primátor: Pokud bude muset Praha do nemocnic investovat, nepřevezme je

12.04.2012 14:55

Projekt převedení čtyř pražských nemocnic ze státu na hlavní město budí spory. Hovoří se o slučování klinik a omezování péče. Nesouhlas se projevuje i z řad pražských zastupitelů. Primátor Bohuslav Svoboda však ujišťuje, že pokud město nebude schopno nemocnice udržet a investovat do nich, od ministerstva je nepřevezme.

Primátor: Pokud bude muset Praha do nemocnic investovat, nepřevezme je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Plán na administrativní sloučení Nemocnice na Bulovce, Nemocnice na Homolce, Thomayerovy nemocnice a porodnice v Podolí pod hlavičkou „Metropolitní nemocnice“ a správou hlavního města vzbuzuje ve veřejnosti řadu obav.

Hovoří se například o tom, že by se do Porodnice v Podolí měly přesunout porodnice z Bulovky a z Thomayerovy nemocnice. To primátor popírá, nezpochybňuje však, že v péči o pacienty nejspíš proběhnou změny. Nyní se údajně provádí analýza vytíženosti pražských nemocnic. „Musíme vědět, kolik budeme potřebovat neurochirurgických či chirurgických lůžek a tomu rozsah péče v Praze přizpůsobit," uvedl Svoboda pro Mladou frontu Dnes.

Podle primátora je třeba se vyhnout „dublování výkonů, kdy je nemocných nedostatek“.

Kritizován je rovněž převod Nemocnice na Homolce, která je elitním neurochirurgickým pracovištěm, poskytujícím péči i mimopražským pacientům. Podle primátora Svobody je však Homolka „nemocnice jako každá jiná“ a její pozice vycházela z toho, že „měla nesmlouvané výhodné smlouvy, daleko lepší než ostatní nemocnice“.

Sloučením ušetříme na nákladech 1,7 miliardy, uvádí primátor

Podle primátora Svobody je propojení nemocnic zásadní především proto, že hlavní město by tak spravovalo 38 procent lůžkové péče v Praze. „To je nepominutelný rozsah, se kterým už se dá balancovat, s nímž už pojišťovna nemůže nenasmlouvat rozsah péče.“ Primátor připomíná, že podle teorií o hospodaření nemocnic „koncentrace prostředků, nákupů a provozní racionalizace může přinést úsporu až v řádu dvaceti procent“. Podle výročních zpráv činily v roce 2009 náklady čtyř zmíněných nemocnic zhruba 8,4 miliardy korun. Podle Svobodových odhadů by se tedy mohlo sloučením nemocnic ušetřit až 1,7 miliardy.

Fungování nemocnic musí být podle primátora nastaveno tak, aby si na provoz vydělaly samy. Hlavní město by investovalo do modernizace nemocnic. Jen do Nemocnice na Bulovce bude v příštích letech třeba investovat 3-4 miliardy. „Má velmi významný vnitřní dluh. Bude potřeba postupně rekonstruovat jednotlivé provozy. Převzít samotnou Nemocnici na Bulovce by bylo možné, jen pokud by jí stát oddlužil a dal nám tři čtyři miliardy.“

Praha nepočítá s pronájmem či privatizací částí nemocnic. Podle deníku však prý nelze vyloučit, že by soukromé subjekty mohly vykonávat takzvanou nadstandardní péči.

Záměr hlavního města převzít zdravotnická zařízení vzbuzuje otázky i proto, že o něm prý doposud nebyli informováni ani zastupitelé hlavního města. Například zastupitel Boris Šťastný (ODS) tvrdí, „rád bych zahájil odbornou diskusi, ale doposud jsem k tomu nedostal jediný podklad“.

Primátor však uklidňuje, že pokud by převod byl pro hlavní město nevýhodný, nebude s ním souhlasit. „Ekonomická otázka může způsobit, že řekneme ne. Nemůžeme udělat něco, co by bylo ekonomicky neřešitelné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…