Přímou volbu prezidenta mohou zmanipulovat zájemci o práci v ČNB, bojí se senátorka

08.02.2012 17:52

Předsedkyně stálé komise Senátu pro ústavu a parlamentní procedury Jiřina Rippelová má vůči přímé volbě prezidenta několik výhrad navzdory tomu, že má její domácká partaj (ČSSD) její zavedení v programu. Bojí se, že by byla pozice prezidenta jednodušeji zneužitelná.

Přímou volbu prezidenta mohou zmanipulovat zájemci o práci v ČNB, bojí se senátorka
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Přímou volbu chtějí občané a jejich rozhodnutí Rippelová respektuje. "Panuje tu ta nedůvěra občanů v politické elity, ta touha po tom něco změnit. Lidé doufají, že tu změnu jim přinese přímou volbou volený prezident, to tak ale nebude, to je nutno říct, protože pravomoci prezidenta v tom zákonu řešeny nejsou," upozornila Rippelová ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Prezident tak bude stále moci pouze jmenovat členy bankovní rady České národní banky. I to je ovšem pravomoc, která se dá zneužít. "Bankovní rada má velmi důležitou úholu, dohlíží na celý bankovní systéme v ČR," podotkla s tím, že možný zájemce o místo v bankovní radě tak může sponzorovat v přímé volbě svého kandidáta na prezidenta, který mu zaručí, že po svém zvolení bude jmenován.

Těžší by podle návrhu zákona o přímé volbě prezidenta bylo rovněž prezidentovo odvolání. V případě, že se hlava státu dopustí těžkého zločinu, např. velezrady, existuje totiž možnost poslat ji před Ústavní soud. Aby tento proces šel uskutečnit i v případě přímo voleného prezidenta, muselo by ovšem souhlasit daleko větší procento zákonodárců než dosud. "Přímo volený prezident by tak byl prakticky neodvolatelný," poznamenala Rippelová. A na podobné detaily v návrhu se podle ní musí dát pozor. "Než pro něj zvednu ruku, chci aby ten návrh byl správný," uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…