Příprava nového jaderného bloku v Dukovanech běží podle plánu

14.01.2021 22:02

Ministr Karel Havlíček pravidelně vysílá a svém youtube kanále pořad Na rovinu s Karlem Havlíčkem, kde se diváci mohou ptát na to, co je zajímá. V prvním letošním díle přišla řeč na nový jaderý blok Dukovany II. Jde o největší stavební zakázku a ministr Havlíček uvedl, že příprava pokračuje podle plánu.

Příprava nového jaderného bloku v Dukovanech běží podle plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
„Na jádře jsme za rok a půl udělali obrovský kus práce. Co jsme vytyčili jízdní řád, tak jsme udělali vše, co jsme do konce minulého roku chtěli,“ řekl na začátek Karel Havlíček.

Konkrétně jde o smlouvy mezi státem a společností ČEZ, také je připraven zákon, který bude ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně. Je hotový finanční, dodavatelský a investorský model a začala se připravovat a realizovat notifikace v rámci Evropské komise.

„A co nám ještě zbývá, abychom vše dokonali, tak to je vypsání tendru, který bude vypisovat ČEZ. V tuto chvíli je zadávací dokumentace de facto připravená, troufám si tvrdit, že z nějakých 95 procent a jediné, co tam chybí, je politické rozhodnutí, jestli půjdeme cestou, že někoho dopředu či v průběhu vyřadíme nebo jestli bude mít možnost zúčastnit se nějakých konsorciálních uskupení atd. To je věc, kterou chceme udělat v lednu,“ dodal ministr Havlíček.

Projekt má na starosti dceřiná firma ČEZ Elektrárna Dukovany II. Rozpočet na zajištění přípravy stavby a chodu společnosti pro první fázi projektu, která má být do poloviny roku 2024, dosahuje dle smlouvy částky 3,4 miliary korun. Stavba by dle plánu měla začít roku 2029 a v provozu by nový blok měl být v roce 2036.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…