Připravme si peněženky. Čínské firmy mohou požadovat za poškození jména po ČR čtyřicet miliard

09.02.2019 7:46

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před několika týdny varoval, aby vláda zvážila používání produktů firem Huawei a ZTE. Babiš tehdy úřad kritizoval, že vydal varování, aniž by předem informoval vládu. Úřad si však jak na svém postupu, tak na svém varování trvá. Čínská firma Huawei se ale brání, že byla českým úřadem očerněna neprávem. Teď velí do útoku. Pro Česko to může být hodně drahé.

Připravme si peněženky. Čínské firmy mohou požadovat za poškození jména po ČR čtyřicet miliard
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident České republiky Miloš Zeman a prezident Čínské republiky Si Ťin-pching

NÚKIB vydal v prosinci 2018 varování před užíváním produktů čínských firem Huawei a ZTE. O pár dní později upřesnil, že se varování netýká obyčejných uživatelů, ale vlády a vládních úřadů, které pracují s citlivými informacemi. Firma Huawei však tvrdí, že je očerněna neprávem a hrozí, že pokud NÚKIB své stanovisko neupraví, na Česko se mohou začít valit žaloby.

„V případě nutnosti je Huawei připravena bránit svá práva mimo jiné soudní žalobou proti nezákonnému zásahu a případně následnou žalobou o náhradu škody, ústavní stížností a rozhodčím řízením na základě příslušných dvoustranných smluv o ochraně investic,“ napsal šéf česko-slovenského zastoupení Radoslaw Kedzia v dopise řediteli NÚKIB Dušanu Navrátilovi. Zprávu přinesly sobotní Lidové noviny.

Varovný dopis dostal také premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda kontrolní komise, která má NÚKIB hlídat, Pavel Jelínek z SPD. Pokud spory s českým státem neutichnou, Huawei vyhrožuje, že bude po České republice požadovat až 40 miliard korun. Pokud na žalobu dojde, může se jí zabývat Krajský soud v Brně, ale případná arbitráž může probíhat také v Nizozemsku, kde má Huawei své evropské sídlo.

„Lidé z bezpečnostní komunity potvrzují, že české zákony ohledně kybernetické bezpečnosti patří k těm propracovanějším. Většina států totiž primárně zkoumá, zda čínské IT produkty neobsahují skrytá vrátka. NÚKIB však díky pět let staré legislativě může varovat i v případě rizik, která ještě nebyla prokázaná. Jádrem jeho obav jsou zákony, podle nichž mohou vládní složky v Pekingu získat přístup k technologiím Huaweie. A pokud je používá stát pro kritickou infrastrukturu, jako je utajená komunikace bezpečnostních složek, je možné ohrožení zřetelné,“ doplnil deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…