Přísahat na socialismus? Kolem volby Václava Havla se před třiceti lety děly neuvěřitelné věci

29.12.2019 8:19

Právě před třicet lety 29. prosince 1989 se stal disident Václav Havel prezidentem. Nedávno o jeho tehdejším prezidentském slibu promluvil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jenž se přihlásil k jeho autorství. Slib si podle svých slov doslova „vycucal z prstu“, aby Havel nepřísahal na socialismus, informuje server Info.cz.

Přísahat na socialismus? Kolem volby Václava Havla se před třiceti lety děly neuvěřitelné věci
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

K volbě Václava Havla prezidentem došlo 29. prosince, přičemž jen den před volbou, 28. prosince, byl přijat ústavní zákon číslo 183/1989 Sbírky o kooptaci poslanců. Pavel Rychetský vzpomínal, jak tehdy ještě jako jeden z hlavních legislativců Občanského fóra seděl nového právního řádu seděl v jeho sídle ve Špalíčku na Václavském náměstí a z Federálního shromáždění mu telefonoval jeden z jeho místopředsedů s tím, že se obává, zda pan Václav Havel bude ochoten složit následující den ústavní slib v dosavadním znění.

Slib, který skládali předcházející prezidenti, totiž mimo jiné obsahoval slib věrnosti „věci socialismu“. A tak poslanec žádal legislativce OF, aby mu obratem dodali text slibu, který by pro prezidentského kandidáta byl akceptovatelný.

„Inu, z prstu jsem si vycucal a do telefonu nadiktoval nový text ústavního článku o slibu prezidenta republiky, z něhož jsem vypustil slova o věrnosti socialismu. Federální shromáždění jej během necelé hodiny po onom telefonátu v tomto znění odhlasovalo, a tak vznikl ústavní zákon číslo 182/1989 Sbírky,“ vzpomíná dnes Rychetský.

Nový slib Václava Havla, který následně složil, pak zněl: „Slibuji na svou čest a svědomí věrnost Československé socialistické republice. Budu dbát blaha národů a národností v ní žijících, své povinnosti budu konat podle vůle lidu a v zájmu lidu a zachovávat ústavu a ostatní zákony.“

Václav Havel byl 29.12.1989 zvolen prezidentem hlasy všech poslanců, mezi kterými stále měli drtivou většinu zástupci KSČ. V nedávném dokumentu ČT Jiří Svoboda, v té době řadový člen KSČ, vzpomínal, jakým způsobem toho bylo dosaženo. Všechny poslance údajně premiér Marian Čalfa zamkl v podzemní zasedačce ÚV KSČ a několik hodin je „zpracovával“, přičemž je nepustil ani na záchod.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…