Přišla Eurovia a bez výběrového řízení dostala kšeft za 87 milionů

21.11.2017 12:50

Ředitelství silnic a dálnic, jak upozornily stránky ZDopravy.cz, údajně vyřešilo potíže s tendrem na zimní údržbu v Pardubickém kraji. Jak? Přímým zadáním společnostem Eurovia a Sovis. Ty v původním klání o osmiletou smlouvu skončily druhé, firmy s nejnižší nabídkou, Eltodo a Prostor, totiž byly vyřazeny. Soutěž proto nyní řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Přišla Eurovia a bez výběrového řízení dostala kšeft za 87 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Martin Borovka, generální ředitel Eurovia CS

„Mezitím silničáři uzavřeli skrze takzvané jednací řízení bez uveřejnění (JŘBU) smlouvu s Eurovií; kontrakt na jeden rok zveřejněný v registru má hodnotu 87 milionů korun. Předpokládaná hodnota v případě tendru na osm let přitom činila zhruba 72 milionů za rok. Ředitelství silnic a dálnic na dotazy deníku Zdopravy.cz ohledně současnosti i budoucnosti údržby dálnic a silnic první třídy na Pardubicku nereagovalo," uvedly stránky.

Stanovisko, proč kraj de facto přeplácí peníze, nebyl schopen podat ani hejtman Pardubického kraje Netolický (ČSSD), ani zástupci ministerstva dopravy. Jak se naší redakci podařilo zjistit, právě tam mělo k „přešaltování“ zakázky dojít.

Eurovii se ovšem daří i jinde. Jak vyplývá z registru smluv, ve Středočeském kraji dostala firma za rekonstrukci u Brandýsa nad Labem 34 858 909 korun, za přeložku silnice u Chrášťan dalších 19,5 milionu. Státní pozemkový úřad si pak u Eurovii zadal „Polní cestu C7 v k.ú. Poěšín", což vyšlo na 5 538 246 korun. Podobných zakázek pro Eurovii našly ParlamentníListy.cz desítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…