Příští rok bude lépe, zní z průzkumu mezi byznysmeny

14.10.2013 6:52

Podnikatelé jsou optimističtí a očekávají konec recese. Chystají se rozšiřovat své podnikání i nabírat zaměstnance. Ukázal to průzkum mezi majiteli středních a velkých firem poradenskou firmou EY, jež pořádá soutěž Podnikatel roku. Píše o tom server iDnes.cz s tím, že průzkum ale ukázal nárůst korupce.

Příští rok bude lépe, zní z průzkumu mezi byznysmeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

"Odhaduje se, že 67 procent veškerých nových pracovních míst v EU v loňském roce připadá na podnikatelský sektor. Podnikatelé tak představují zásadní hnací sílu pro vytváření práce," říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka poradenské společnosti EY v Česku. Ta udělala rozsáhlý průzkum mezi firmami, které se účastnily soutěže Podnikatel roku a podle informací serveru se ukázalo, že majitelé středních a velkých firem jsou ve výhledu na příští rok optimističtí. Dvě třetiny z nich se prý chystají rozšiřovat podnikání a bezmála polovina bude přibírat zaměstnance.

Průzkum také ukázal, že podnikatelé už čekají lepší časy. Podle 69 procent z nich skončí recese do roka. Ještě optimističtější byli oslovení ohledně rozšiřování své firmy. Podnikání chce v průběhu příštích měsíců rozšiřovat 64 procent z nich, s omezením nepočítá téměř nikdo.

Korupce se zhoršuje

Podnikatelé však vnímají nárůst korupce. Zatímco před dvěma lety byla nabídnuta možnost někoho uplatit 44 procentům tehdy oslovených, letos už tak prý odpovědělo 56 procent. Více než dvě třetiny tvrdí, že nabídku nechali bez reakce, zhruba desetina se stabilně přiznává, že úplatek dává. V průzkumu poradenské firmy EY tak odpovědělo devět z oslovených, přičemž pozitivní byl přínos úplatku jen pro čtyři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…