Přituhuje? Babiše chtějí hnát k soudu

24.10.2019 12:35

Nezávislý senátor Lukáš Wagenknecht zvolený s podporou Pirátů chce, aby o českém premiérovi Andreji Babišovi (ANO) opravdu s konečnou platností rozhodl soud. Podal na něj proto žalobu kvůli údajnému střetu zájmů. Podle informací serveru Neovlivní.cz chce Wagenknecht slyšet, zda vložení Babišových firem do svěřeneckých fondů stačilo, nebo premiér ve střetu zájmů zůstává.

Přituhuje? Babiše chtějí hnát k soudu
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Senátor Lukáš Wagenknecht podal žalobu na premiéra Andreje Babiše s odůvodněním, že ho k tomu vede naléhavý, veřejný zájem.

Na projednání této žaloby má navrhovatel zájem zejména z důvodu naléhavého veřejného právního zájmu, kdy jsou ve velkém měřítku ohroženy finanční zájmy České republiky a Evropské unie. České republice zároveň v této souvislosti mohou vzniknout nemalé škody,” stojí ve zdůvodnění textu žaloby, který má redakce k dispozici.

Prostě a krátce řečeno má soud konstatovat, zda Babiš ztratil na své firmy vliv, nebo si ho uchovává i nadále a jako předseda vlády může mít vliv na ziskovost holdingu Agrofert. Senátor má za to, že je Babiš s Agrofertem propojen tak úzce, že víc už to téměř není možné, čímž však porušuje zákon o střetu zájmů.

Podobný případ české soudy ještě neřešily.

„V žalobě také píše, že Andrej Babiš pro svoje společnosti spadající pod skupinu Agrofert vytvořil svěřenské fondy nezákonně za účelem získání výhod pro sebe samotného v rozporu s dobrými mravy a s ohledem na svou pozici vysoce postaveného veřejného činitele,“ doplnil server.

Sluší se dodat, že Babiš opakovaně odmítl, že by byl ve střetu zájmů. Argumentuje právě tím, že své firmy převedl do svěřenských fondů, které neovlivňuje. O Agrofertu mluví jako o své bývalé firmě.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…