Přituhuje: ČSSD se spojila s Kalouskem, aby odřízla Babiše od moci. A z ANO zní vážné varování

12.03.2015 7:21

Miroslav Kalousek prý objevil novou past, jak rozeštvat vládní koalici. Lidové noviny pobouřeně hned na titulní stránce referují o jeho návrhu přesunout firmy s majetkovou účastí státu z vlivu ministra financí Andreje Babiše pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. A ČSSD prý vážně uvažuje, že jeho návrh podpoří. Deník z mediální stáje ministra financí Babiše ale vysílá ČSSD varování, že by to mohlo ohrozit koalici.

Přituhuje: ČSSD se spojila s Kalouskem, aby odřízla Babiše od moci. A z ANO zní vážné varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou v dobré náladě

Lidové noviny rovnou obviňují ČSSD, že rozehrála „hodně riskantní politickou hru“. A pak ještě explicitněji dodávají, že tím omezuje ministra financí Andreje Babiše, a to by mohlo znamenat konec koalice s ANO. Článek obsahuje i přímé varování, že koaliční lidovci tentokrát nepomohou. Co stojí za takto přímým útokem?

Jde o zákon, který již před rokem sepsali poslanci TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem. Ten mimo jiné navrhuje, aby se společnosti s majetkovou účastí státu, nad kterými nyní dohlíží Ministerstvo financí, přesunuly pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tím by ministr financí ztratil vliv například na energetický ČEZ, ropné Čepro nebo Mero. Je přitom veřejným tajemstvím, že právě o tyto firmy má Andrej Babiš, jehož Agrofert vyrostl především na chemickém průmyslu, největší zájem.

Informace o návrhu Lidové noviny doplňují prohlášením šéfa poslanců ODS, že návrh je jednoznačně zaměřen proti úřadujícímu ministru financí Babišovi. Miroslav Kalousek sice hovořil o tom, že zákon má systematicky vyjasnit spravování státních firem, i on ale prý nakonec připustil, o co ve skutečnosti jde. „Jednoznačný konflikt zájmů současného ministra financí je jenom taková třešnička na dortu,“ citují jej Lidové noviny.

Kalouskův návrh ležel téměř rok ve sněmovně, než jej nedávno oprášili sociální demokraté. Lidové noviny ČSSD připomínají, že v únoru měla možnost jej smést ze stolu, ale neudělala to, jen Kalouska požádala o odklad projednávání až po stranickém sjezdu.

Reakce ANO je velmi rozhořčená, jak vyplývá i z textu v Lidových novinách. „Z Kalouskovy strany je to kapric. Je to opoziční politik, který tím vráží klín do vládní koalice,“ řekl jim šéf poslanců Jaroslav Faltýnek. Pak vzkázal ČSSD, že jestli tento zákon podpoří, bude to ANO vnímat jako vážné narušení koaličních vztahů. Samy Lidové noviny připouštějí, že věc je velmi důležitá pro Andreje Babiše, který si prý od Bohuslava Sobotky vyžádal, aby mohl navštívit uzavřené jednání klubu ČSSD a poslancům osobně vysvětlit důsledky jejich rozhodnutí.

Vedení ČSSD podle deníku naznačuje ochotu k ústupu. Premiér Sobotka již řekl, že je připraven diskutovat o návrhu zákona věcně a hledat řešení společně s ANO. Šéf poslanců Sklenák rovnou říká, že ČSSD bude své stanovisko formulovat až po konzultaci s Babišem. Proto Lidové noviny spekulují, že se může jednat jen o Sobotkovu hru před sjezdem, kterou chce uspokojit část delegátů, kterým začíná vadit rostoucí vliv Andreje Babiše v koalici. Po víkendovém stranickém rokování by se na Kaloukův návrh prý mohlo opět zapomenout.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…