Přiznání na Bakalově webu: Ano, Bakalu začali Češi považovat za nelidu

28.12.2013 23:05

Letošní rok nebyl dobrý pro jednoho z českých miliardářů, Zdeňka Bakalu. Z obdivovaného byznysového stratéga, sympatického bonvivána a mecenáše se v posledním roce změnil v očích českých krajanů v arogantního nelidu. Tak charakterizuje zhoršení pověsti Bakaly server Aktuálně.cz, který v tomto roce právě Bakala koupil.

Přiznání na Bakalově webu: Ano, Bakalu začali Češi považovat za nelidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„A navíc se neumí domluvit s vlastními zaměstnanci, ani s politiky. Hlavní příčinou prudkého obratu jsou nečekaně silné potíže jeho vlajkové lodi, veřejně obchodované těžební společnosti NWR, vlastnící Ostravsko-karvinské doly. Skupina, jejímž je Bakala největším individuálním vlastníkem (kontroluje prostřednictvím investiční firmy BXR téměř třetinu akcií), se propadla do dramatické ztráty. Koncem třetího čtvrtletí dospěla k propadu 528 milionů eur, tedy asi 14 miliard korun. Její vyhlídky jsou nejisté, uhelný trh je na tom zle, ani zdaleka nejeví chuť k návratu na předkrizovou úroveň. NWR musí šetřit a to vyvolává pnutí,“ přiznává server.

Dále rekapituluje finanční situaci jeho jednotlivých firem. Přiznává, že Bakala má potíže i s jeho další firmou, RPG Byty: „Nájemnické sdružení dotírá s požadavkem, aby RPG kvalitní byty levně prodala lidem, kteří v nich bydlí. Argumentují tím, že Bakala a spol. v roce 2004 dostali od státu spolu s akciemi dolů jaksi nedopatřením za hubičku ještě 44 tisíc bytů. A tím spíš by se měli zachovat stejně jako obce a velké firmy, které bytový fond už dříve pod cenou prodaly. Na tvrzení je zřejmě kus pravdy: Privatizaci státního podílu v důlní firmě OKD v roce 2004 už dlouhé měsíce zkoumá policie. Znalec, který majetek oceňoval, čelí trestnímu stíhání, nedávno v případu padla další obvinění mířící na hlavu dvou státních úředníků, kteří privatizaci připravovali. Akcie dolů i s byty a dalším majetkem tehdy sice nekupoval přímo Bakala, nýbrž podnikatelé Viktor Koláček, Petr Otava a Jan Przybyla, jenomže jakmile od státu tento majetek dostali, obratem celou firmu prodali Bakalovi a jeho partnerům. A tak je současný ostravský uhlobaron s příběhem nenávratně spojen.“

Vydavatelství je stále prodělečné

Server také přiznává, že Bakalova vydavatelská skupina Economia loni prodělala přes 50 milionů, za poslední dva roky její ztráta v souhrnu převyšuje 75 milionů korun a ztrátová bude i letos.

Navíc k Economii Bakala na jaře koupil rovněž ztrátovou společnost Centrum Holdings, která provozuje i server Aktuálně.cz. Cílem miliardáře je v příštím roce obě firmy propojit a těžit ze synergií mezi jejich redakčními týmy i produkty. „Otočit ovšem při klesajícím inzertním trhu hospodaření vydavatelských společností je složitý úkol. Bakala je na samém začátku dosti nejisté cesty, prostě - na skutečně dobré zprávy si bude muset ještě počkat,“ přiznává server.

S odvoláním na údaje deníku MF Dnes také uvedl, že majitelé OKD získali od roku 2004 z firmy 70 miliard korun, z toho asi 38 miliard šlo přímo k Bakalovi. „Díky tomuto výtěžku může dnes investovat do dalších firem po celém světě.“

Zda se Bakalovi znovu podaří získat lepší pověst, bude prý záležet na tom, jak jeho NWR zvládne přechod současným údolím smrti.

„Prodejem koksoven získala peníze zhruba na rok dalšího života," cituje server investičního experta Jozefa Janova. Situace NWR bude záležet na vývoji uhelného trhu i na tom, zda se NWR podaří nastartovat nové obchodní aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …