Problém s fondy mohou mít pro ČR závažné rozpočtové dopady, míní Nečas

24.05.2012 6:06

Problémy s čerpáním peněz z evropských fondů mohou mít závažné rozpočtové dopady na Českou republiku. V Bruselu to dnes nad ránem po summitu EU řekl premiér Petr Nečas. Právě otázka fondů a potíží s jejich čerpáním bude i jedním z témat, o nichž bude před polednem Nečas hovořit s šéfem Evropské komise Josém Barrosem.

Problém s fondy mohou mít pro ČR závažné rozpočtové dopady, míní Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Česko má s čerpáním peněz z fondů v poslední době výrazné potíže, na které opakovaně upozornila i Evropská komise. Ta kvůli nim také přerušila proplácení části dotací, které by měla ČR z fondů získat. Výraznější výpadek příjmů z evropských fondů by ale mohl velmi razantně podle premiéra prohloubit schodek veřejných rozpočtů.

Růst a zaměstnanost v Evropě.

"Mluvím-li o razantním prohloubení, tak nemluvím o několika desetinách procenta hrubého domácího produktu, ale o procentech hrubého domácího produktu," uvedl Nečas. To by prý samozřejmě Českou republiku dostalo do velmi špatné situace. "Protože finanční trhy by najednou zaregistrovaly, že neplníme konsolidační strategii, že ten deficit není nižší, není takový, jaký jsme plánovali, že je naopak vyšší," podotkl Nečas.

O čerpání peněz z fondů EU se bavili i lídři EU na summitu v noci na dnešek v rámci hledání opatření na podporu růstu a zaměstnanosti v Evropě.

"Samozřejmě hrozí i to, že počet požadavků na proplacení u Evropské komise je větší, než je dostupný objem finančních prostředků. I z toho důvodu vystupuje teď Evropská komise přísněji ve vazbě na různé operační programy nejen v České republice," podotkl Nečas. I proto je podle něj ČR připravena podpořit větší rozpočet EU na příští rok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…