Problémy, které číhají na Andreje Babiše. Možná prý dopadne jako Čunek

05.11.2013 10:43

Andrej Babiš má problém- není jisté, zda dostane lustrační osvědčení, které je podle některých názorů nezbytnou podmínkou ministerské funkce, a navíc prezident Zeman již naznačil, že jej od ministrů bude požadovat. Jak ale poznamenává komentátor serveru E15 David Klimeš, vedle rozkolu v ČSSD a dalších překážek vzniku koalice je tahle ta nejmenší.

Problémy, které číhají na Andreje Babiše. Možná prý dopadne jako Čunek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Lustrace jsou podle něj nezpochybnitelnou součástí porevolučního práva, která skutečně dokázala zabránit vstupu mnoha pochybných lidí z klientelistické sítě minulého režimu do státní správy. Ti nejchytřejší na něj ale přesto vyzráli. Když se Miroslav Šlouf nemohl stát šéfem Úřadu vlády, řídil Strakovu akademii z pozice šéfa premiérových poradců, soukromého týmu, do kterého ministerskému předsedovi nikdo mluvit nemůže.

Je proto na místě zauvažovat, zda tento čistící mechanismus z devadesátých let má nadále smysl. I kdyby Andrej Babiš prohrál spor u slovenského soudu a čisté lustrační osvědčení nedostal, těžko si prý představit, že by z něj nyní byla loutka několika slovenských důstojníků StB. Rozsudek ve sporu s Ústavem paměti národa bude nevyhnutelně jen morální.

Přesto však podle Klimeše Babišovi hrozí, že se do vlády nedostane. Nikoliv ovšem pro čtvrt století starou minulost agenta Bureše, ale kvůli střetu zájmů. Jako ministr financí by mimo jiné přímo ovládal Finančně analytický útvar, bájný tým cifršpiónů, který si v nedávné minulosti získal přezdívku „Kalouskovo gestapo“.    

Andrej Babiš je totiž vlastníkem mnoha firem a přístupem k ministerským informacím by pro ně mohl získat nejrůznější výhody. Nemluvě o tom, jak by jeho holdingu Agrofert mohlo pomoci angažmá jeho ministrů v resortech zemědělství nebo obchodu.

Pro pravděpodobného premiéra Bohuslava Sobotku tak vzniká velmi ožehavá situace, neboť bez Babišových poslanců se vláda neobejde. Klimeš usuzuje, že vše vyřeší elegantně „modelem Čunek“. Stejně, jako někdejší předseda lidovců, nejspíš dostane garanci vládního místa do vynesení rozsudku na Slovensku. Jenže, i když bude shledán lustračně čistým, stále bude přetrvávat střet jeho politických a obchodních zájmů.

Řešením by mohlo být nabídnutí postu místopředsedy vlády pro ekonomiku. Vzhledem k politické síle ANO a Babišově osobnosti by to nemusel být loutkový post a premiér by si mohl oddechnout, že z některých ministerstev alespoň navenek nejsou politické divize Agrofertu. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…