Proč má Srbsko tak blízko k Rusku? Západ pořád nepochopil Balkán, soudí expert

17.02.2019 12:42

V polovině ledna zavítal do Srbska ruský prezident Vladimir Putin. Ruská agentura TASS tehdy napsala, že pána Kremlu v ulicích vítalo na 150 tisíc lidí. V Srbsku je Putin opravdu populární. Publicista Peter Zvolenský se na serveru VašeVěc.cz zamyslel nad tím, proč je Rusko, respektive Putin v Srbsku tak oblíbený. Svou roli v tom prý hraje i to, že Západ stále balkánské myšlení nepochopil a nepoučil se z chyb minulosti.

Proč má Srbsko tak blízko k Rusku? Západ pořád nepochopil  Balkán, soudí expert
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pietní akt k 18. výročí agrese NATO vůči Jugoslávii a uctění nevinných obětí.

V minulosti bývaly vztahy Ruska a Srbska napjaté. Ať už za časů jugoslávsko-sovětské roztržky mezi Titem a Stalinem, nebo za času ruského prezidenta Borise Jelcina, který přihlížel bombardování Srbska Severoatlantickou aliancí v roce 1999. V ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi však vidí naději, že Srbsko má v Rusku konečně stabilního partnera.

„Pro západní Evropu je zvláště nepříjemné, že stále větší pochybnosti vyvolává proces rozšiřování EU do tohoto prostoru. Kromě západního Balkánu, který alespoň slovně o členství v EU stále usiluje, totiž dnes nikdo další v Evropě do EU vstoupit nechce. Island své původní nadšení vůči EU zcela odpískal. Švýcarsko s dalším přibližováním k EU už vůbec nepočítá. Kdysi málo utajované přání Bruselu, aby do EU vstoupilo plynem bohaté Norsko, dnes patří definitivně do historie. V takové situaci je trvající zájem států Balkánu o členství v EU pro Brusel poselstvím z nebes,“ napsal Zvolenský.

Dnešní uspořádání Balkánu je podle publicisty zjevně nefunkční. Státy, které se tu zrodily v 90. letech, jsou relativně ekonomicky slabé a musí se vyrovnat se vzájemnými třenicemi.  

„I slepému je jasné, že globální systém mezinárodních vztahů vybudovaný USA po zániku SSSR (a jeho evropských spojenců) založený na monopolní úloze Washingtonu se rozpadá. Logicky se proto začínají drolit subregionální systémy, které Západ v čele s USA vytvořil. Balkán patří mezi ‚výstavní kousky‘ této západní geotvorby. Rozšiřování NATO a EU je součástí téhož procesu,“ pokračoval.

Zásadní prý teď bude otázka, jak se zachová Srbsko, jak se bude na Balkáně chovat. Balkán se prý stal důležitým energetickým koridorem, ale také místem, odkud mohou do srdce Evropy pronikat teroristé. NATO by si údajně přálo dotlačit Srbsko ke vstupu do Aliance, ale není jisté, že se to podaří.

„Neochota EU i NATO spolupracovat s Ruskem na Balkánu, nepřipravenost využít této součinnosti ke všeobecnému uklidnění poměrů v tomto historicky neuralgickém prostoru, je významnou příčinou balkánského neklidu. Balkán se tak nestane ani v dlouhodobějším výhledu zdrojem klidu a prosperity. Krize na jihovýchodě Evropy se bude prohlubovat, bude stále více získávat rozměr konfliktu Západ - Východ s určující úlohou velmocí,“ uzavřel autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…