Proč musel NÚKIB vydat varování před technologiemi čínských firem? V Rozhlasu to prozradil odvolaný ředitel

17.12.2019 22:45

Do úterních Dvaceti minut Radiožurnálu dorazil odvolaný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušan Navrátil, který uznal, že vláda měla právo ho odvolat, ale zdůraznil také, že se v nejvyšších patrech české bezpečnostní komunity pohybuje od roku 2006 a až dosud neměl žádné konflikty s vládami. Změnilo se to až u vlády Andreje Babiše (ANO). Popsal, co úřad vedlo k vydání varování před čínskou firmou Huawei.

Proč musel NÚKIB vydat varování před technologiemi čínských firem? V Rozhlasu to prozradil odvolaný ředitel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vznikl v roce 2017 a do povědomí veřejnosti se zapsal především tím, že varoval před čínskými firmami Huawei a ZTE. Navrátil trval na tom, že jako členové tohoto úřadu měli na vydání tohoto varování právo – a protože technologie těchto firem vyhodnotili jako vysoce rizikové, varovali před nimi.

Důrazně odmítl, že ve spojitosti s varováním měl úřad vydat také metodiku, jak postupovat ve vztahu k těmto firmám. Podle Navrátila takováto metodika nebyla třeba, protože příslušné české instituce věděly i bez metodiky, jak mají postupovat – to je provést bezpečnostní audit a následně reagovat na zjištěné problémy.

„Za ty dva roky se podařilo to, že tento úřad je vysoce respektovaný jak doma, tak ve světě, a tam, kam jsme přijeli, na nás koukali s respektem. Dokonce i v tak velkých státech jako jsou Německo a Francie,“ zdůraznil Navrátil.

V obecné rovině doplnil, že je zvyklý na kritiku od prezidenta Miloše Zemana, ale toto své prohlášení nechtěl nijak blíže komentovat, nechtěl prozradit, jaká slova mohla v souvislosti s kritikou firmy Huawei zaznít jak od samotného prezidenta, tak z jeho okolí.

Stejně jako premiér Babiš si i Navrátil myslí, že pracovníci NÚKIB si zaslouží vyšší platy, a je rád, že vláda je ochotna těmto zaměstnancům přidat. Věří také, že se jeho nástupcem stane někdo, kdo se v otázkách kybernetické bezpečnosti vyzná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…