Proč se liší složení potravin v českých a německých obchodech? Odpovídá manažer Nestlé

20.07.2017 17:35

Proč prodávají nadnárodní řetězce kvalitní potraviny v Německu, ale pod stejným názvem různé, ba dokonce i horší výrobky v Česku? Žádají si to čeští zákazníci? A lze proti tomu nějak bojovat? Ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu na toto téma promluvil manažer společnosti Nestlé Česko Vratislav Janda.

Proč se liší složení potravin v českých a německých obchodech? Odpovídá manažer Nestlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Janda hned na úvod konstatoval, že rozdílnost výrobků na Východě a na Západě nemusí být tak veliká, jak se říká, byť testy Vysoké školy chemicko-technologické říkají něco jiného. „Podle mého názoru ty testy nic zase tak zásadního neprokázaly,“ pravil Janda. Test se totiž uskutečnil na jednadvaceti výrobcích, což host nepovažuje za odpovídající vzorek.

Podle VŠCHT se liší např. kakaový prášek Nesquik zakoupený v Německu a v Česku. Je to prý tím, že německá legislativa zakazuje u tohoto výrobku posilování vitamínu D, zatímco Česko a jiné země jako třeba Nizozemí tuto legislativu nemají. Nesquik z Česka a z Nizozemska se tak prý neliší.

Podobně je to i u jiných výrobků, např. u Nescafé Gold. „Ta receptura v České republice se liší od německé a rakouské, ale je identická se Švýcarskem. Já bych tedy neobviňoval Nestlé z dvojí kvality, když je ta receptura shodná se švýcarskou,“ zaznělo z úst Jandy.  

Horší kvalita výrobků se v Česku projevila především u masných výrobků. Masné výrobky Nestlé neprodává a Janda v tomto směru hlasitě volá po tom, aby takovéto rozdíly v EU neexistovaly. „Já jsem naprosto zděšen nejen jako konzument, ale také jako rodič,“ poznamenal. Na legislativní úrovni je podle jeho názoru třeba tlačit na to, aby tyto rozdíly v masných výrobcích zmizely.

Ve vysílání však odmítl tvrzení ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že jsou v Česku spotřebitelé klamáni. „Já pana ministra samozřejmě dobře znám a vážím si ho jako odborníka, ale na druhé straně je patrné, že máme před volbami,“ podotkl na adresu člena vlády Janda.

Vysvětloval také, proč Nestlé zmenšuje své výrobky. Nestlé se zavázalo, že do roku 2020 sníží obsah cukru ve svých výrobcích o deset procent. Pakliže spotřebitel sní menší čokoládu, dostane do těla méně cukru, jak se k tomu společnost zavázala.

V obecné rovině se mu ale příliš nelíbí myšlenka, že by měla mít celá EU jednotná pravidla pro prodávání absolutně stejných potravin na celém trhu. Nestlé by se to asi líbilo, řekl host s tím, že by to snížilo náklady na výrobu, ale jako spotřebiteli by se to prý Jandovi nelíbilo, protože by si připadal ochuzen.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…