Proč to smazali? Vždyť se to ví. Článek o Fialovi, který musíte hledat hodně složitě

21.05.2023 7:30

Na serveru televize Nova TN.cz byl uveřejněn článek, který po nějaké době zmizel. Šlo o text na téma, že český premiér Petr Fiala (ODS) je podle průzkumu společnosti Morning Consult nejméně oblíbeným premiérem v Evropě. Proč článek zmizel? Publicista Marek Stoniš nabídl odpověď. A nebyl jediný…

Proč to smazali? Vždyť se to ví. Článek o Fialovi, který musíte hledat hodně složitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Společnost Morning Consult pravidelně zveřejňuje průzkum oblíbenosti světových politiků, podle nějž je český premiér Petr Fiala nejméně oblíbeným premiérem v celé Evropě. Po boku mu v míře neoblíbenosti stojí už jen jihokorejský prezident Jun Sok-jol. Podle tohoto průzkumu má 77 % dotázaných za to, že Fialova vláda vede ČR špatným směrem. Jen 23 % se domnívá, že vláda si počíná dobře. U jihokorejského prezidenta je jen 22 % lidí přesvědčeno, že si počíná dobře a vede zemi správným směrem. Těsně před Fialou se podle průzkumu nachází francouzský prezident Emmanuel Macron, který čelí vlně protestů kvůli důchodové reformě.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
Německý kancléř Olaf Scholz je na tom o něco lépe. 38 procent dotázaných má za to, že vede zemi správným směrem. 62 procent Němců to vidí přesně obráceně.

Polský premiér Mateusz Morawiecki je na tom na stejně mizerně jako Fiala. U něj má 78 procent dotázaných za to, že zemi neřídí dobře. Nicméně, jemu samotnému věří 29 % lidí, narozdíl od Fialových 23 %. Morawiecki si od října polepšil, tehdy s ním bylo spokojeno jen 26 % respondentů.

Fiala si v hodnocení světových lídrů nestojí nijak slavně dlouhodobě. V srpnu roku 2022 se nacházel na posledním místě mezi evropskými politiky. V říjnu 2022 si mírně polepšil, ale jak je vidět, teď opět dopadá jako Napoleon u Waterloo. V žebříčku předsedů vlád si Petr Fiala stojí nejhůř ze všech hodnocených.

Průzkum

 

Společnost Morning Consult upozornila, že průzkumy provádí na základě odpovědí 500 až 5000 respondentů, což je zhruba stejně jako počet obyvatel v Mašťově, kde žije něco přes 500 obyvatel, nebo v České Kamenici, kde žije něco málo přes pět tisíc lidí. Jen v USA prý v průzkumu odpovídá na 45 tisíc dotázaných.

A co na tato čísla říká samotný premiér Fiala nebo jeho okolí?

„Důležitější než průzkumy s často odlišnou a někdy neprůhlednou metodikou jsou konkrétní výsledky, kterých vláda dosahuje,“ reagoval pro TN.cz mluvčí vlády Václav Smolka. „V loňském roce se kabinetu povedlo vyvázat z energetické závislosti na Rusku a zajistit dostatek energií na zimu, kterou jsme přes černé předpovědi zvládli i s přispěním občanů na výbornou. V minulých dnech vláda představila ozdravný plán pro veřejné finance a důchodovou reformu, které jsou pro budoucnost našich občanů zásadní,“ dodal.

Na opačném pólu se nachází indický premiér Módí, kterému důvěřuje 78 % dotázaných, že vede zemi správným směrem. Z evropských politiků si nejlépe stojí italská premiérka Georgia Meloni, u které 49 % dotázaných Italů věří, že vede zemi ležící na Apeninském poloostrově správným směrem.

V jednu chvíli ale článek z webu TN.cz zmizel, nicméně odkaz je stále možné najít na Seznamu. Proč článek zmizel, uvedeno není, což je zvláštní vzhledem k tomu, že z dat společnosti Morning Consult čerpala TV Nova již v minulosti. Ale nejen TV Nova, ale i například SeznamZprávy.

Článek zmizel

To zaujalo bývalého šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše, jenž se k tomu rozhodl napsat pár slov a prohlásil, že se kdosi už teď nachází v „v převýchovném táboře na Libavé“.

„Tento článek o výzkumu oblíbenosti evropských lídrů byl redakcí Seznamu zhruba po hodině vymazán (editor se teď pravděpodobně nachází v převýchovném táboře na Libavé), protože se ukázal být dezinformací. Byla to anketa o evropských lídrech a Petr Fiala se přece řadí k lídrům světovým,“ napsal Stoniš na sociálních sítích.

Článek zmizel

V podobném duchu se vyjádřil také twitterový účet Europozitiv, který naznačil, že půjde možná o cenzuru.

„Šíří se tu informace, že z webu televize Nova zmizel článek s názvem ‚Fiala je nejméně oblíbeným lídrem v Evropě, ukázal průzkum‘. Dezoláti vykřikují hesla o cenzuře. O cenzuru jít nemůže, protože je u nás zakázaná. Zřejmě jde o technickou poruchu. EU si rozvracet nedáme.“

Článek zmizel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Udivuje 23% příznivců, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 21.05.2023 8:09:52
Zřejmě je to české procento ....v populaci.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…