Proč zmizela „bonzácká výzva“? Lekli se. Karolína Stonjeková odhalila čeho

06.05.2022 8:20 | On-line

Výzva vlády k „nahlašování“ občanů se podle komentátorky Karoliny Stonjekové kabinetu nevydařila a ten od ní ustupuje nejen kvůli značné podobnosti s děním za minulého režimu. Aktivní nabádání lidí k nahlašování totiž podle ní může vést k situaci, které se zalekla i samotná vláda. „Co když si na to lidi zvyknou a pak budou hlásit všechno…“ naznačila pobaveně. V rozhovoru pro pořad Zákony bohatství také ukázala dosti rozpolcené uvažování evropských politiků v otázce Green Dealu a zastavení ruského plynu.

Proč zmizela „bonzácká výzva“? Lekli se. Karolína Stonjeková odhalila čeho
Foto: Repro XTV
Popisek: Komentátorka Karolína Stonjeková v Podtrženo sečteno

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Pomalé utahování šroubů v rámci svobody projevu Stonjeková pozoruje v poslední době v souvislosti s tím, že se do popředí dostávají „pachatelé dobra“: „Vždycky bude ve společnosti existovat určitá část lidí, které Alexander Tomský nebo další komentáři označují jako ‚pachatele dobra‘. To jsou lidé, kteří mají pocit, že existuje nějaké mýtické dobro, které je dobré pro všechny stejně bez rozdílu. Že existuje nějaké základní dobro pro každého a že je potřeba se k němu propracovat i přes odpor těch, kteří nějaké takové základní dobro nechtějí, nepotřebují a nesouhlasí s ním.“

Změnu v poslední době u této skupiny lidí komentátorka vidí v tom, že se již odmazala jakákoli hranice, kterou by se zmiňovaní zdráhali překročit, příkladem je prý jejich snaha o „indoktrinaci dětí“.

Následovalo zhodnocení dosavadního konání vlády premiéra Fialy. Kdy začne vláda „směrovat ke světlým zítřkům“ Stonjeková netuší, ohledně slíbených programových prohlášeních před volbami míní, že v jejich následování či nenásledování Fialova vláda nevybočuje od předchozích vlád. Celý program současného kabinetu se prý před volbami schoval za heslo „antiBabiš“ a nebylo tak zcela na první pohled patrné, co přesně nás čeká – to vychází najevo až nyní.

„My jsme byli poslední čtyři roky zvyklí slýchat, že oni mají ten recept, že ví jak na to, ale nyní jejich kroky působí dost chaoticky… Ostatně i výběr ministrů na některá poměrně důležitá ministerstva nesvědčí pro to, že ti lidé mají jasnou představu, kam to chtějí vést,“ míní. Podotýká však, že se současné směrování naší vlády pozměnilo i kvůli vypuknutí konfliktu na Ukrajině.

Ovšem není to jen naše vláda, kdo dle komentátorky působí leckdy chaoticky. V ne zcela dobrém světle Stonjeková spatřuje i současnou podobu Evropské unie. „Myslím si, že pro to (EU) jede záchranka,“ pobavila se s přirovnáním EU k „pacientovi“. V současnosti však je dle ní na Evropské unii největším kamenem úrazu tvrdší směrování v politické úrovni, což mělo vést i k odchodu Velké Británie.

Odchod Česka z Evropské unie podle ní zatím nemá být na stole, ale v budoucnu jej komentátorka při dalším utahování šroubů zcela neodmítá, a to i přestože unii vnímá například v ekonomických oblastech pozitivně.

Horké téma je v rámci EU i zavření ruského plynu v rámci sankcí kvůli válce, kterou Moskva rozpoutala na Ukrajině. Zvláštní je podle komentátorky to, že uzavření kohoutků z Ruska propagují především ti politici, kteří před válkou velebili nastoupení Green Dealu, jenž ovšem na ruském plynu z dosti podstatné části stál. Tato část politiků tak dle ní ani netuší, co přesně propaguje.

Ohledně války na Ukrajině si Stonjeková myslí, že se Západ snaží, aby konflikt pokračoval, jelikož se Putin kvůli tomu soustředí na Ukrajinu a ne na něco jiného. „Je snaha tam Putina koncentrovat, možná až vyšťavit… Za této situace má optikou Západu smysl posílat zbraně na Ukrajinu,“ hodnotí.

Přestat s ruským plynem má být podle jejího názoru logické jakožto forma trestu vůči Rusku, otázka však má být, abychom „nenaběhli do své vlastní pasti“, když kupříkladu v rámci odběru ropy nahradíme Rusko Katarem. „Jednoho nejistého dodavatele nahradíme jiným nejistým,“ míní.

Po vypuknutí konfliktu u nás následovala i cenzurní vlna, kdy vláda občany nabádala k „hlášení“ dezinformací. „Nahlásit dezinformace není práskačství. Možná ti není příjemné někoho ‚nahlašovat‘, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR,“ zněla vládní výzva.

To, že nakonec po delší době tento text zmizel, Stonjeková vidí v souvislosti s vlnou reakcí, jež upozorňovaly, že se nabádání Fialova kabinetu už dosti podobá minulému režimu. „Trošku se zalekli, protože ta připomínka minulých dob už byla výrazná. Jedna věc je, když se tváříte, že některé zdroje informací jsou špatně a je v pořádku je zakázat. Druhá věc je, když lidi už aktivně navádíte k tomu, aby někde něco nahlašovali. Tenhle pocit je nebezpečný v lidech vytvářet obecně… Co když si na to lidi zvyknou a pak budou hlásit všechno…“ řekla jemně pobaveně a vzpomenula na dění za protektorátu.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…