Profesor: Jsme na hraně. Ti, co se nakazí tento týden, nechtěl bych být mezi nimi... Raději pozorně čtěte

23.10.2020 7:08

„Lidé stále nepřizpůsobili své chování tomu, jak vážná situace je. Za chvíli pochopíme, že je to potřeba, přijdou bolestivé scény z nemocnic,“ říká v pořadu Prostor X profesor Štěpán Jurajda, ekonom z CERGE-EI a člen NERV, podle kterého jsou přísnější opatření namístě. „Ti, kdo se nakazí v tomto týdnu, mají velkou šanci, že lékařská péče, která jim bude poskytnuta, bude už na hraně,“ dodává. Měla by se teď především změnit komunikace směrem k veřejnosti, protože na každém dni záleží.

Profesor: Jsme na hraně. Ti, co se nakazí tento týden, nechtěl bych být mezi nimi... Raději pozorně čtěte
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Jestli vláda přistoupí k ještě tvrdším opatřením v boji proti koronaviru, podle Jurajdy bude záležet právě na tom, jestli se lidé začnou chovat zodpovědně. „Lidem je potřeba říct, v jakém průšvihu jsme, ale také jak budeme dlouhodobě fungovat, až se z toho průšvihu dostaneme,“ říká Jurajda, že je velmi důležité, aby lidé věděli, kam jako Česko směřujeme.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Odpověď na otázku, zda jsou současná opatření dostatečná, záleží na tom, zda znovu zatáhneme všichni za jeden provaz jedním směrem. „Pokud tomu tak nebude, přijde za chvíli zákaz vycházení,“ pokračuje ekonom Jurajda.

Nerad by, aby lidé o vážnosti situace přesvědčily až drastické scény z nemocnic, které očekává za dva týdny. Každý den navíc může situaci zhoršit. „To je to, o co se tu hraje. Přístup lidí je kritická věc a rozhodne o tom, jak velký ten náraz bude,“ dodává Jurajda.

Nyní katastroficky nestíháme v testech. „Máme tak vysoký podíl pozitivních, že nám epidemie utíká, v tomhle už jsou na světě horší jen Mexiko a Kolumbie. Jsme zároveň země, která má na obyvatele nejvíce zemřelých a nejvíce nakažených na celé planetě,“ uvedl na základě sedmidenních statistik a grafů.

„Ti, kdo se nakazí v tomto týdnu, mají velkou šanci, že lékařská péče, která jim bude poskytnuta, bude už na hraně, nebo výrazně omezena. Tento týden bych se opravdu nechtěl nakazit,“ pokračuje profesor.

Pokud však lidé pochopí, že klíčové je omezit kontakty, je podle jeho slov šance, že by k rozvolňování opatření mohlo dojít o Vánocích. „Až se budeme vracet pomalu k normálnímu životu, je ale strašně důležité, abychom měli přesnější datové a modelové podklady pro to, které opatření udělat dříve a které později. Jak jsou drahá ze společenského pohledu a jak drahá z epidemiologického,“ doplnil.

Vláda nyní musí využít několik týdnů, které má na to, aby o uvolňování opatření rozhodovala na základě lepší expertní diskuse a datových podkladů. Jurajda věří, že právě tato kritická situace posílí expertní hlasy, a to jak ve vládě, tak ve společnosti. „Experti jsou skutečné důležití. Je třeba robustní diskuse uvnitř expertních skupin. Pak, když se rozhodnutí udělá, musí být jednotné,“ říká Jurajda.

Kde se podle profesora staly zásadní chyby, které nás dovedly až do této situace? „Do jisté míry selhala všechna patra společnosti. Do nějaké míry vláda, vědecká komunita, média, Ministerstvo zdravotnictví, odborné poradní orgány,“ zmiňuje.

Společnost se podle jeho slov navíc rozděluje na dva tábory. „Můžou za to extrémní názory, které dostávají prostor v médiích a šíří se na sociálních sítích,“ podotýká. Zároveň ale ti, kteří se měli už před koronavirem špatně, se teď mají ještě hůř a dochází k rozevírání nůžek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…