Profesor Keller upozornil na „asi nevyléčitelnou schizofrenii české pravice“

29.06.2013 17:45

Pokud by u nás existoval pravicový politik, musel by dnes prosazovat volby, tedy způsob, jak zjistit vůli svobodných občanů. O tom píše Jan Keller ve svém komentáři v deníku Právo. Nazval jej “Starost o nesvéprávné“.

Profesor Keller upozornil na „asi nevyléčitelnou schizofrenii české pravice“
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Podle komentátora současná politická krize zviditelňuje mnohé věci, které by jinak prý dočista utekly naší pozornosti. Keller upozorňuje na „patrně nevyléčitelnou schizofrenii české pravice“. Vyzdvihuje větičku z pravicové ideologie,“že každý člověk zná své vlastní zájmy nejlépe a že každý má mít svobodu tyto své zájmy prosazovat“.

Podle komentátora Práva to nyní vypadá, že pravicoví politici neberou „ústřední bod svého vyznání ani trochu vážně“. Keller upozorňuje na to, že existuje jednoduchý způsob, jak zjistit, co lidé za svůj zájem považují. „V parlamentní demokracii existuje taková zvyklost, že se občanů ptáme na to, co by rádi, ve volbách,“ píše. „Pokud by u nás existoval nějaký pravicový politik, musel by nyní prosazovat právě tento jediný známý způsob zjišťování vůle svobodných lidí,“ dodává Keller.

Podle komentátora Práva každý jiný postup hrozí tím, „že se za záda občanů ukryjí různí podvodníci, vykukové a šejdíři, kteří se jejich zájmy budou pouze dovedně ohánět.“

Politici, kteří se hlásí k pravici, se podle Kellera nyní shodují v jednom: „nelze připustit, aby svobodný občan svoji vůli projevil, teď se to prostě nehodí,“ píše ve svém komentáři v Právu.

„Němcová, Peake, Kalousek – všichni tvrdí svorně totéž. Po třech letech našeho úspěšného vládnutí jsou voliči totálně dezorientovaní. Volby by přinesly masový nástup socialistů, ba komunistů. Musíme lidi před jejich vlastní volbou ochránit,“ napsal Keller.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…