Profesor Krejčí varuje: Restituce už jsou vyřešeny. A velmi příznivě pro lidovce

07.12.2013 13:43

Profesor a politolog Oskar Krejčí předvídá účast KDU-ČSL v nově vznikající vládě s ČSSD a hnutím ANO. Řekl to v rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz. Možnost, že by lidovce nahradil Úsvit přímé demokracie, je prý velmi malá.

Profesor Krejčí varuje: Restituce už jsou vyřešeny. A velmi příznivě pro lidovce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Oskar Krejčí

Podle Krejčího je málo pravděpodobné, že by lidovce nahradilo hnutí Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie.

Bělobrádkova strana má program a její poslanecký klub vydrží

„Rozdíl mezi lidovci a Okamurou je v tom, že u lidovců jsou programové kontury a okamurovci jsou populistickou partou,“ tvrdí Krejčí. Populisté jsou pak nevyzpytatelní, protože neustále musí dělat kampaň, aby si udrželi přízeň občanů.

Krajčí také dodal, že u KDU-ČSL je mnohem pravděpodobnější zachování poslaneckého klubu. Naproti tomu okamurovcům hrozí přechody poslanců k jiným stranám.

Očistec mimo sněmovnu naučil lidovce držet pohromadě

Politolog pak poukázal na obrodu, kterou prošla strana Pavla Bělobrádka po odchodu „radikálně liberálního křídla v čele s Miroslavem Kalouskem“.

„Očistec, který si prožili mimo Poslaneckou sněmovnu, je naučil držet pohromadě. Tohle už je ta klasická lidovecká parta,“ popsal Krejčí.

Problém s restitucemi nebude. Lidovcům nic nebrání ve vstupu do vlády

Profesor Krejčí také naznačil, že účast ve vládě bude pro lidovce výhodná. Všechny tři strany se jen musí dohodnout, kterou větu z programu vymění za jinou a které křeslo za jiné křeslo. Případný kámen úrazu v podobě církevních restitucí byl navíc údajně odvalen.

„Kdyby poslouchali Sobotku, tak by zjistili, že prohlásil, že se musí napřed dohodnout s církvemi. A s církvemi se na změně zákona nedomluví, takže nebudou žádný nový zákon předkládat. Kdyby totiž chtěli změnu restitučního zákona, tak se nebudou bavit s církvemi, od toho mají sněmovnu. Takže je už kompromis hotov a je jednoznačně vstřícný vůči lidovcům,“ uzavřel Krejčí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…