Profesor Zima: Rakušan vyšetřování neovlivňoval

22.06.2022 9:57

Co Čech, to politik. Názvu podvečerní debatní show CNN Prima News dostáli oba hosté jejího úterního vydání Tomáš Březina a Tomáš Zima. Oba občanští kandidáti na prezidenta republiky se shodli, že z kauzy náměstka Hlubučka by měli vyvodit závěry nejen všichni na pražském magistrátě, ale i ve vládní koalici.

Profesor Zima: Rakušan vyšetřování neovlivňoval
Foto: Repro Facebook
Popisek: Profesor Tomáš Zima

„Lidé by měli odstupovat, stejně jako primátor Zdeněk Hřib. Jestli o všem věděl a nekonal, tak je to strašlivé. Ve vteřině pryč,“ kroutil hlavou Tomáš Březina. Úspěšný podnikatel je prvním kandidátem, kterému se letos podařilo sesbírat padesát tisíc podpisů.

Tomáš Zima, někdejší rektor Univerzity Karlovy, ocenil práci policie. Podle Březiny je ale obrovským šokem reakce politické reprezentace z vlády. „Nechápu odpovědnost politiků, kteří se plácají po zádech, že se Gazdík zachoval odpovědně. To je strašně málo. Lidé měli okamžitě odstupovat,“ vyzval.

Šokují jej slova primátora Hřiba, že o všem věděl a neřešil to, protože musel držet politický směr.

  • Na celý pořad se můžete podívat ZDE

Podnikatel by si představoval reakci normálního člověka, který se ocitne tváří v tvář nekalostem. Tu by očekával třeba od Víta Rakušana, který si tolik buduje pověst politika z lidu. „Jestli o kauze věděl, tak měl konat. Jestli neměl možnosti, jak to ovlivnit, tak tomu nerozumím. Je zde normální lidská vlastnost, kdy měl odejít on a říci, že nad tímto svinčíkem nebude, že mu to zničí kariéru a pověst. Na to v Česku stále čekáme,“ lituje podnikatel.

Bývalý rektor UK ale Rakušana hájil, že z pozice ministra vnitra vyšetřování zjevně neovlivňoval a díky tomu bylo možné, aby policie odvedla jednoho z vysokých politiků STAN. „Nevidím přímou souvislost Rakušana s události. Jestli o ní však věděl tak dlouho, tak je tam jeho politická odpovědnost,“ myslí si kandidát Zima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…