Profesor řídí zemi. Arogance, elitářství, ale jsou mimo realitu. Havlíček žádá odvolání Síkely

05.11.2023 8:39

Zdražení regulované části energií označil místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) za „průšvih“. Vláda podle něj musí přehodnotit své priority, předně zvážit výdaje na obranu, z nichž některé nejsou vůbec zapotřebí. „Pojďme se radši bavit o tom, jestli není lepší pomoci spotřebitelům a firmám, a ne je hodit přes palubu,“ vyzval Havlíček v rozhovoru pro Novinky. A že v ostatních zemích budou ceny elektřiny klesat, zatímco u nás porostou.

Profesor řídí zemi. Arogance, elitářství, ale jsou mimo realitu. Havlíček žádá odvolání Síkely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

„Energetický regulační úřad řekl, že zvedne regulovanou část ceny elektřiny, která tvoří třetinu celé ceny, o 71 procent… To je prostě průšvih. Takhle se nedá dělat restart Česka. Vláda musí přehodnotit své priority. Chce dát 40 miliard korun navíc do obrany, i když tam tu sumu ani nespotřebuje. Pojďme se radši bavit o tom, jestli není lepší pomoci spotřebitelům a firmám, a ne je hodit přes palubu,“ řekl Novinkám předseda stínové vlády hnutí ANO.

Označil za „absurdní“, když ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) říká, že růst cen nakonec nebude dramatický, protože neregulovaná složka ceny klesá a ceny zvýší maximálně o 10 procent. „To je úplně absurdní diskuse. Nikdo přece neví, jak se budou vyvíjet ceny na světových trzích. máme jednu z nejvyšších v Evropě. Zatímco tam bude cena elektřiny klesat, tak nám se zvýší, i kdyby jen o několik procent. Rozevíráme nůžky mezi ostatními zeměmi a námi. Jak vysvětlíme firmám, že u nás budou mít výrazně vyšší náklady než v ostatních zemích?“ pokračoval Havlíček který doufá, že po bouřlivé kritice opozice vláda převod poplatků za obnovitelné zdroje na firmy přehodnotí.

Následně se opřel do Fialova kabinetu, který žije mimo realitu běžných lidí: „Vláda si vůbec neuvědomuje, v tom svém komfortu v malostranských palácích a s těmi svými platy, že tu jsou lidé, kteří žijí na hranici chudoby. Těch lidí není málo a jejich počet roste. Vláda jim chce říkat, že pro ně nějakých pět či šest tisíc korun ročně není nic? Spadla z Marsu? Netuší, co se odehrává. Chtěl bych vidět ministry, jak by žili s průměrnou mzdou a živili s tím celou rodinu,“ doplnil.

Opozici podle Havlíčka nezbývá nic jiného, než se pokusit vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny a vládu přesvědčit, že šlápla vedle. „Ministr financí Stanjura se tedy nevysmívá jen nám, ale i třetině voličů, které reprezentujeme. Vládu chceme přesvědčit, aby se zbavila ministra Síkely, nebo aby aspoň přiznala chybu a udělala opatření, aby vyšší ceny nedopadly na domácnosti. Nejvíc mě štve, že vláda není schopná prokázat jakoukoliv pokoru,“ řekl stínový premiér ANO.

Vládě rovněž vyčítá i nedostatek léků, který není schopna řešit. „Když jsme za covidu neměli první měsíc roušky, tehdejší opozice spustila virvál. Co se děje teď? Rok a půl není penicilin. Proč se jen vymlouvají? To je ten akademicko-profesorský styl řízení země. Poučování, elitářství, arogance, a nikdy nepřipustit chybu. Lidé nejsou hloupí, chápou, že v těžké době se musí uskromnit. Ale těžko se uskromní, když jim o vodě káže někdo, kdo u toho chlemtá vodku,“ podotkl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček, podle něhož Fialova vláda nemá sociální cit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak tak 30 let pozoruji kapitalismus, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIjonT , 05.11.2023 11:17:42
Tak vidím že se neobejde bez pomoci státu! A já jsem od něj vždycky jen slyšel že stát je nejhorší hospodář a že je nejlepší je aby stát se vůbec nemíchal do hospodářství. Není to zvláštní? Asi mi něco uniká.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…