Prohibice může podle ministra Hegera trvat i týdny

15.09.2012 12:04

Zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 % v celé republice vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v pátek večer. Rozšířil tak nařízení, které se týkalo pouze stánkového a mobilního prodeje lihovin. Heger oznámil, že prohibice potrvá několik dní až týdnů.

Prohibice může podle ministra Hegera trvat i týdny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Server iHNed.cz přináší přehled základních informací o vyhlášené prohibici. Ta zakazuje prodej všech druhů alkoholu s obsahem etanolu nad 20 %. Zákaz se týká i míchaných nápojů z těchto lihovin. Zakázán je jak prodej v restauracích, hotelech, prodejních automatech a kamenných obchodech, tak prodej internetový.

Lahve nesmí být ani vystavené ve výkladech, v regálech a na pultech. Prodejci musí lihoviny schovat do skladu. Při nedodržení zákazu hrozí pokuta ve výši až tři miliony korun, jednalo by se o správní delikt.

Do sobotního poledne je známo devatenáct obětí otravy metanolem. Nejvíc z nich, jedenáct, zemřelo na severní Moravě. Desítky dalších pacientů jsou hospitalizovány v nemocnicích. Případ otravy se objevil i v Praze, kde v pátek Všeobecná fakultní nemocnice přijala třicetiletého muže v kritickém stavu. Jeho zdravotní stav se již zlepšil po podání norského preparátu, který působí jako protijed.

Prohibice přijde draho

Stát přijde podle výpočtů každý den o více než 18 milionů korun na příjmech ze spotřební daně. Ztrát na tržbách se bojí i výrobci. Unie výrobců a dovozců lihovin uvádějí škody ve výši několika set milionů korun.

Některé likérky zvažují, že kvůli způsobeným ztrátám podají žalobu.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …