Projde protikuřácký zákon Senátem? Prý to vůbec není tak jisté

12.01.2017 17:40

Senátoři budou za necelý týden na plénu rozhodovat o protikuřáckém zákonu. Některé senátní výbory sice daly přísné verzi zákona zelenou, jistotu schválení normy však ministr zdravotnictví nemá. Mnoho senátorů má s restrikcí problém.

Projde protikuřácký zákon Senátem? Prý to vůbec není tak jisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Nejtvrdší protikuřácký zákon v Evropě. Takto se hovoří o legislativní normě, kterou chce ministerstvo zdravotnictví, potažmo celá vláda chránit zdraví českých občanů. Zákon obsahuje nezvykle vysoké sankce za jeho porušování a netýká se zdaleka jen kouření.

Návrh zákona už koncem loňského roku odklepli poslanci. Koalice přísně hlídala nařízené hlasování u všech poslanců, žádné změkčující pozměňovací návrhy tak neměly šanci projít. Odpůrci restrikce proto s nadějí vzhlíží k senátorům, kteří o zákonu teprve budou rozhodovat.

Zda bude mít vládní koalice šanci na úspěšné protlační zákona Senátem, není stoprocentní. Norma sice beze změn prošla těsně senátním zdravotnickým výborem, při schůzi celé horní komory se ale ještě může sehrát tvrdá bitva.

Platnost zákona navrhovala odložit senátorka ODS a členka zdravotnického výboru Daniela Filipiová. Žádala, aby úprava začala platit až v lednu 2018 a bylo čas vychytat „největší nesmysly“. To ale neprošlo.

Nelze zapomínat na to, že právě v Senátu sedí nejhlasitější český odpůrce protikuřáckého zákona Jaroslav Kubera a značně veřejně viditelným odpůrcem je také slovácký senátor Ivo Valenta, který především upozorňuje na tíživé podmínky hospodských a omezování svobody podnikání, pokud by norma skutečně prošla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…