Prostě je odmítneme, vyjádřil se Stanjura z ODS o kvótách

03.08.2017 19:52

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve čtvrtečním Interview ČT24 šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru, který si pochvaloval, že stále máme českou korunu. Vysmál se ministrovi financí Ivanovi Pilnému a prozradil, co ODS chystá pro občany po volbách. Vysvětloval také, jak se občanští demokraté vypořádají s povinnými kvótami pro uprchlíky a nakonec si pochvaloval politiku Donalda Trumpa.

Prostě je odmítneme, vyjádřil se Stanjura z ODS o kvótách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

V úvodu pořadu se Stanjura vyjádřil ke zvýšení bankovních sazeb o čtvrt procentního bodu Českou národní bankou. Díky tomu už peníze nebudou tak levné, jako byly poslední léta. Ale ať už je to jak chce, je prý dobře, že máme českou korunu.

„Já myslím, že je velmi dobře, že máme českou korunu, protože můžeme provádět autonomní měnová rozhodnutí. Můžeme dělat rozhodnutí a jsou to rozhodnutí naše. Ukazuje to, že bychom neměli přijímat euro, dokud to pro Českou republiku nebude výhodné a já myslím, že v tuto chvíli to výhodné není,“ řekl jasně.

Následně se vyjádřil k jednání o rozpočtu na příští rok. Vysmál se ministrovi financí Ivanovi Pilnému, který si stěžuje, že Česko má vysoké mandatorní, neboli povinné, rozpočtové výdaje. „Kdyby chtěl pan ministr Pilný hledat viníka, tak bych mu doporučil, aby se podíval do zrcadla,“ podotkl Stanjura s tím, že pan Pilný v řadě případů hlasoval pro zvýšení mandatorních výdajů.

Nemá nic proti zvyšování platů policistům, hasičům, lékařům a dalším zaměstnancům, posteskl si však nad tím, že tato koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zvyšovala platy jen deseti procentům státních zaměstnanců a pro 90 procent občanů neudělala nic. Tak to alespoň vidí Stanjura. ODS chce naproti tomu pomoct všem občanům tím, že jim sníží daně, aby zůstalo více peněz v kapsách všech občanů.

Zdá se mu směšné, jak se teď střídají vládní ministři u pana Pilného jako figurky na orloji. „Je to taková výplň letní politické sezóny. Rozpočet bude schvalovat až nová Sněmovna, takže to, že teď chodí ministři za panem Pilným a říkají, já jsem vybojoval navíc tři miliardy, já jsem navíc vybojoval dvě miliardy, oni se tam střídají jak na orloji, ale vlastně zbytečně,“ podotkl ironicky Stanjura.

A jak půjdete na kvóty? Prostě je odmítneme!  

ODS bude nabízet občanům také snížení byrokracie a to považuje za mnohem důležitější, než debaty o tom, kdo s kým do vlády půjde, nebo nepůjde. ODS v programu také slibuje, že prosazuje odmítnutí kvót na uprchlíky. „Ale, jak to uděláte,“ ptala se Witowská.

„No, že to prostě odmítneme,“ shrnul Stanjura postoj ODS. Cestu vidí např. v jasném odmítnutí společné migrační a azylové politiky EU. „My se pokusíme hledat politickou jednotu doma a pak budeme prosazovat výjimku ze společné azylové politiky, z přijetí eura a budeme se podílet na reformách EU, protože EU reformy potřebuje,“ dodal k tématu Stanjura.

Pak se znovu vrátil k povinnému systému kvót, který je podle jeho názoru nelidský. „To jsou lidské bytosti, to nejsou součástky strojů, které rozprostřeme po Evropské unii,“ poznamenal na adresu uprchlíků Stanjura. „Ten přístup je nelidský, nehumánní a taky nefunguje,“ dodal.

Nakonec si pochvaloval politiku prezidenta USA Donalda Trumpa a zpřísnění sankcí vůči Rusku. „Mnozí jsou překvapení, že Donald Trump plní svůj program, protože on razil heslo ‚America First‘. Mnozí se také báli příklonu k Rusku, ale to se naštěstí nenaplnilo,“ pochvaloval si Stanjura s tím, že do NATO vstoupila Černá hora, na Sýrii dopadly americké rakety, když byly v této zemi použity chemické zbraně, takže tato americká administrativa je aktivní v zahraniční politice.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…