Prostřílíme se přes hranice. Po show Moravce začala bouře, nejen z Demobloku

22.03.2020 18:52

Šéf ústředního krizového štábu epidemiolog Roman Prymula v nedělních Otázkách Václava Moravce naznačil, co nás ještě může čekat v boji s koronavirem. Prohlásil mimo jiné, že by hranice českého státu mohly zůstat v nejkrajnějším případě uzavřené až dva roky. A toto následovalo...

Prostřílíme se přes hranice. Po show Moravce začala bouře, nejen z Demobloku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

Profesor Prymula na kameru České televize vysvětloval, proč by hranice České republiky mohly zůstat uzavřené ještě dlouho poté, co se na našem území podaří pandemii koronaviru zvládnout.

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí

„Hranice tady budou omezené ještě velmi dlouhou dobu, protože bude řada ohnisek po světě, kde se to tak jednoduše nepodaří, a znamená to skutečně omezení cestovního ruchu. To může být rok či dva. Jsou i takové studie. Ta letošní dovolená bude zřejmě dominantně na území České republiky a my budeme vyzývat, aby lidé opravdu využili ty domácí hotely a podobně, abychom nastartovali domácí kapacity. To všechno má svůj význam. Kdyby se ještě před měsícem někdo zeptal, zdad stát je ochoten uvolnit na něco bilion korun, tak by se mu každý vysmál a nechápal by, že je něco takého možné. Teď se to stalo a zdá se nám to přirozené,“ upozornil Prymula.

Svým vyjádřením vzbudil značnou pozornost, protože mnozí vzali za svou nejkrajnější variantu dvou let.

Ozval se například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Šokující výrok náměstka ministra zdravotnictví Prymuly o zavřených hranicích na dva roky znovu naléhavě nastoluje otázku, zda je správné, aby v čele ústředního krizového štábu stála osoba bez politické odpovědnosti. Za  své činy i za svá slova,“ upozornil Kalousek. 

Profesor Prymula vzbudl svým prohlášením rozruch

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk chtěl vědět, zda nařízení necestovat bude platit opravdu pro všechny, nebo to bude tak, že ze země mohou vycestovat jen ti občané, kteří jsou si rovnější. „Zavřené hranice až dva roky. Jako že nebudou smět třeba naši sportovci ven? Byznysmeni? Politici? Umělci? Vědci? Nebo jen ‚normální lidi‘? Kdo určí, kdo si je rovnější? Vláda dekretem? Nějaký plukovník rozkazem?“ položil hned několik otázek Honzejk.

Profesor Prymula vzbudl svým prohlášením rozruch

Libertarián, právník a studentský vůdce z roku 1989 Roman Kříž se otázal, zda se někdo nezbláznil. A nabídl krajní řešení, jak se z uzavřené země případně dostat.

Profesor Prymula vzbudl svým prohlášením rozruch

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…