Proti Francii a karikaturám znovu protestovali v Jemenu a Nigeru

17.01.2015 19:09

K novým demonstracím proti Francii se dnes sešli muslimové v Jemenu a také v Nigeru. Francouzské velvyslanectví v Niamey, kde demonstranti zapálili tři kostely, vyzvalo francouzské občany, aby z bezpečnostních důvodů nevycházeli. Jemenci před francouzským velvyslanectvím v Saná žádali odchod velvyslance. Francouzský prezident François Hollande v reakci na bouřlivé demonstrace, které se konaly v muslimských zemích v pátek, prohlásil, že svoboda slova je jednou z hodnot Francie.

Proti Francii a karikaturám znovu protestovali v Jemenu a Nigeru
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Jak vypadal časopis Charlie Hebdo

"Francie má své principy a hodnoty a k těm patří zejména svoboda slova," řekl Hollande.

K francouzskému velvyslanectví v Saná dorazilo několik desítek lidí a volali na velvyslance, aby odešel. Někteří nesli hesla "Za svého Proroka obětuji matku i otce" a "Mohamedova armáda povstala".

Policie proti davu použila slzný plyn

Muslimy pobouřilo nové vydání týdeníku Charlie Hebdo, na jehož titulu byl znovu prorok Mohamed. Teroristé při útoku na redakci tohoto týdeníku 7. ledna zabili 12 lidí, údajně aby pomstili zesměšňování islámského proroka.

V pátek se proti novému číslu protestovalo v Pákistánu, kde zasahovala policie proti protestu u francouzského konzulátu v Karáčí. V druhém největším nigerském městě Zinderu přišli při protestech o život čtyři lidé a 45 osob bylo zraněno.

Dnes se protestní demonstrace konala v hlavním městě Niamey a policie tam proti davu použila slzný plyn. Nigerské úřady protest nepovolily, přesto na něj přišlo asi 1000 lidí. Ve městě vzplály tři kostely, katedrálu, na kterou dav začal házet kamení, chránila pořádková policie.

Velký protest proti karikaturám se dnes konal v ruském Ingušsku

Francouzské velvyslanectví v Nigeru na své webové stránce varovalo francouzské občany před nebezpečím. "Dodržujte velkou opatrnost a raději nevycházejte," stojí ve sdělení. Demonstranti útočili také na sázkovou kancelář Paris mutuel urbain a sídlo francouzského telefonického operátora Orange.

Velký protest proti karikaturám se dnes konal v ruském Ingušsku. V jeho středisku Magasu se k protestu proti urážkám islámu sešlo 15.000 lidí. Ingušský prezident Junus-Bek Jevkurov hovořil o "státním terorismu spáchaném několika západními zeměmi".

Protest proti Charlie Hebdo se chystá v pondělí také v Čečensku a vůdce Ramzan Kadyrov ujistil, že přijde půl milionu lidí. Ruská cenzura tento týden vyzvala ruská média, aby karikatury Mohameda z Charlie Hebdo nezveřejňovala.  

Kresba slibující peklo novinářům Charlie Hebdo

Hollandea, který dnes navštívil město Tulle, se dnes novináři ptali na jeho reakci na páteční protesty, které byly bouřlivé hlavně v Africe. Na mnohých místech se tam pálily francouzské vlajky. "My jsme ty země podpořili v boji proti terorismu," řekl francouzský prezident. K pálení vlajek pak prohlásil, že "je třeba toto chování trestat, jelikož když se něco takového stane v Francii, není to přípustné, a stejně tak by tomu mělo být v cizině".

Na zdi francouzského kulturního centra v Gaze se ráno objevila kresba slibující peklo novinářům Charlie Hebdo. "Půjdete do pekla, francouzští novináři. Všechno, jenom ne Proroka," stálo v nápisu. Centrum je po dvou nedávných útocích zavřeno, od dnešního rána u vchodu hlídkuje policie. Vůdce islámských duchovních z Pásma Gazy Sálim Saláma, který patří také k vedení radikálního Hamásu, řekl, že Charlie Hebdo se nepoučil a že muslimové ve světě a zejména ve Francii nebudou mlčky přihlížet urážlivým karikaturám svého Proroka.

K novému číslu týdeníku Charlie Hebdo se dnes vyjádřil také afghánský prezident Ašraf Ghání. Otištění nové karikatury je podle něj "nezodpovědné". "Afghánský prezident rozhodně odsuzuje karikaturu Mohameda zveřejněnou nedávno týdeníkem Charlie Hebdo. Považuje to za urážku svaté víry islámu a muslimů," sdělil Ghání v prohlášení.

Ve východolondýnské čtvrti Shoreditch se k obraně svobody slova připojili místní pouliční malíři a na zdi je tam nápis "Je suis Charlie" (Jsem Charlie). Tato krátká věta se za poslední týden stala symbolem solidarity s oběťmi teroristů ve Francii. Graffiti vyvedené stříbrnými písmeny má několikametrové rozměry a na zdi se objevilo krátce po atentátech na redakci Charlie Hebdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…