Protievropská UKIP míří v Británii k historickému vítězství

26.05.2014 8:12

Průběžné výsledky eurovoleb v Británii ukazují, že protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) směřuje k historickému vítězství. Ze zatím 64 vyhlášených vítězů získala UKIP 23 křesel, zatímco vládní konzervativci a opoziční labouristé shodně po 18 mandátech. Sečíst zbývá devět volebních obvodů; Británie má v Evropském parlamentu 73 poslanců. „Politické zemětřesení, které UKIP slibovala, je na postupu," řekl nově zvolený europoslanec této strany Patrick O'Flynn.

Protievropská UKIP míří v Británii k historickému vítězství
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Pokud strana potvrdí úspěch i ve zbývajících obvodech, bude to pro ni historicky první vítězství v celonárodních britských volbách. Zároveň to bude poprvé od roku 1910, co volby vyhrál někdo jiný než dvě tradiční strany.

UKIP chce prakticky zastavit přistěhovalectví do Británie. Vláda konzervativního premiéra Davida Camerona tak bude po úspěchu independistů pod ještě vyšším tlakem omezit počet přistěhovalců z ostatních zemí Unie.

Vládní konzervativci chystají opatření na omezení přistěhovalectví

Cameronovi konzervativci již v neděli přislíbili nová opatření na omezení imigrantů z EU. Podle listu The Daily Telegraph budou tato omezení zveřejněna 4. června a mají zahrnovat návrh zákona na deportaci občanů EU, kteří budou šest měsíců nezaměstnaní.

Nespokojenost části britské veřejnosti s rostoucím počtem přistěhovalců, především z chudších nových zemí EU, je klíčovým faktorem volebních zisků UKIP.

Lídr strany Nigel Farage v reakci na průběžné výsledky prohlásil, že strana se nyní se svým hlavním tématem zaměří na úspěch v parlamentních volbách v příštím roce. „V příštím roce půjdeme do voleb s cílenou strategií a slibuji vám, že jste o nás neslyšeli naposledy," prohlásil Farage obklopen oslavujícími příznivci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…