Protikorupčník avizuje: Rozkryje se řada kauz. První roky pak budou masakr

27.03.2012 22:20

ODS skončí v bahně bezvýznamnosti. To bude podle hosta Hyde Parku, ředitele Transparency International Davida Ondráčky trest pro stranu, na kterou vyplouvají stále nové a nové korupční skandály. I ostatní parlamentní strany by si měly dát pozor. Podle Ondráčky také mají máslo na hlavě.

Protikorupčník avizuje: Rozkryje se řada kauz. První roky pak budou masakr
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Volby jsou podle Davida Ondráčky jediným způsobem, jak mohou dát lidi politikům účinně najevo, že si zkorumpované zástupce nepřejí. Lidé přitom, alespoň podle dotazu jednoho z diváků, ztrácí důvěru ve spravedlnost.

„Já částečně taky,“ přiznává Ondráčka, ale dělá prý všechno proto, aby se ta důvěra ve spravedlnost vrátila. Tomu však nenapomáhá fakt, že velké kauzy v České republice nikam nevedou a nedotahují se.

Podle Ondráčky se však v současnosti situace láme, protože lidé už jasně politikům ukazují, že mají jejich korupčních skandálů dost. „V přímém přenosu vidíme boj o státní zastupitelství, kdy hrozí, že zase nebude zavedena protikorupční jednotka. Posloucháme odposlechy Béma s Janouškem a další otázky se začínají řešit,“ věří v lepší časy Ondráčka.

Odposlechy by nebyly zveřejněny, kdyby v nich nic nebylo, upozorňuje Ondráčka

Právě poslední kauza je zajímavá v pestrých vyjádřeních, kdy jedni dotčení politici se zabývají tím, jak vůbec odposlechy mohly uniknout, Václav Klaus pak dokonce přemítá, že zveřejnění odposlechů škodí demokracii.

„Kdyby se ti lidé v těch odposleších bavili normálně, tak by přece nebyl důvod je zveřejňovat,“ odpovídá na prohlášení prezidenta Václava Klause David Ondráčka.

Řada informací ve zveřejněných odposleších podle Ondráčky není nová, ani šokující. Co by se určitě mělo prošetřit, je aféra Navatyp, kdy evidentně docházelo k podezřelým obchodům s byty na pražské Palmovce.

Podle Ondráčky však konkrétní kauzy a obvinění nejsou tím jediným, co zveřejněné odposlechy přináší. „Plyne z toho, jakým způsobem bývalý primátor Bém nedůstojně odchází z politiky. Na Béma se bude už vzpomínat jen jako na Kolibříka, který si telefonoval s Mazánkem,“ je přesvědčen Ondráčka.

Politici se zbavili policistů tím, že je neustále reorganizovali

David Ondráčka přeci jen souhlasí s Václavem Klausem v tom, že politická kultura, kdy po Praze chodí lidé, kteří nabízejí kompromitující odposlechy, je zběsilá. „Na druhou stranu, když je proč vydírat, tak čemu se ti lidé diví, o jaké demokracii se dá mluvit?“ ptá se Ondráčka.

Ten věří, že tolerance veřejnosti s neřešením korupce je u konce. Ta by mohla politiky tlačit jak k potřebným normám, které je třeba uzákonit, stejně jako k morálnímu a odpovědnému jednání. A konečně i k odhalení toho, co se za dvacet let v české politice vlastně dělo.

Podle Ondráčky nám chybí hlavně služební zákon, který by měl zajistit depolitizaci a profesionalitu státních úředníků, zákon zajišťující nezávislost státních zástupců.

Státní zastupitelství je totiž podle Ondráčky ve stavu, v jakém je, především kvůli politikům. „Politici dlouhodobě zasahovali do vyšetřování policie a justice především tak, že ji neustálým reorganizováním destabilizovali,“ vysvětluje ředitel Transparency International.

Až se rozkryjí kauzy, lidé budou naštvaní. V prvních letech to bude masakr, upozorňuje Ondráčka

Podle něj však dochází za podpory veřejnosti k postupné emancipaci justice i policie od politické sféry. To by mohlo být příslibem, že se konečně začnou důsledně vyšetřovat korupční kauzy v ČR. „Průvodní jev bude, že se rozkryje řada kauz, která začne vybublávat ven a lidé budou ještě více naštvaní. V prvních letech to bude masakr,“ říká David Ondráčka.

Už nyní přitom politické strany musí počítat s odmítavým postojem občanů. „ODS je v takové krizi, že se propadne do politického suterénu. Sečtou se případy korupce, kterými tato strana proslula,“ věří Ondráčka.

Ani ostatní strany však nejsou podle Ondráčky bez poskvrnky. „VV není třeba zmiňovat, Kalouskův ekotendr, který zastavila Tranasparency International, mohl státní kasu stát 35 miliard korun, ČSSD se podílela na kauzách Mostecké uhelné, prodeje OKD. Můžeme tu strávit několik hodin dovozováním, kdo má jaké máslo na hlavě,“ obává se David Ondráčka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pal

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …