Protiofenziva už je tady, tvrdí Ukrajina. Ale trochu jiná, než se čekalo

19.04.2023 18:37

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová prohlásila, že na východě Ukrajiny již probíhá jarní protiofenziva. Nejde však podle ní o nějaký rozsáhlý útok na větší část území, ale spíše o řadu menších operací s cílem „zastavit nepřítele v jeho postupu a postupně osvobodit celé území“.

Protiofenziva už je tady, tvrdí Ukrajina. Ale trochu jiná, než se čekalo
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Ukrajinský voják

Maliarová podle informací deníku Ukrajinska pravda prohlásila, že se protiofenziva neomezuje na konkrétní rozsáhlá území a termíny. Jde podle ní spíše o celou řadu menších opatření a protiofenzivních akcí ozbrojených sil, které již na východní Ukrajině probíhají.

„Neměli bychom protiofenzivu vnímat jako útok na konkrétní rozsáhlé oblasti, protože hovoříme o strategickém cíli ozbrojených sil Ukrajiny osvobodit všechna naše území. Naším cílem je osvobodit naše území a zastavit nepřítele v jeho postupu,“ uvedla Maliarová.

„To znamená, že mluvit o protiofenzivě příliš úzce není správné. Jde o kolosální škálu akcí a opatření, jež ozbrojené síly provádějí. Je to především příprava personálu na řadu akcí, a to jak ofenzivních, tak defenzivních. Ale to vše dohromady, pokud bychom hovořili o našem strategickém cíli, lze nazvat protiofenzivními akcemi,“ má jasno Maliarová.

Ukrajinské síly podle ní aktuálně nejsou početně a materiálně připraveny na konkrétní linii útočného postupu, ale spíše na postupné plnohodnotné osvobození celého území. „Musíme mít taktické plány A, B i C, nemůže existovat jen jeden plán akcí, protože nepřítel reaguje také. Musíme si uvědomit, že takováto rozhodnutí se přijímají ve velmi krátkém časovém období, ne jeden nebo dva měsíce. Plán je nakonec vybrán tak, aby na něj nepřítel nemohl reagovat,“ dodala náměstkyně ministra obrany s tím, že akce ve městech Bachmut, Mariinka a na frontách Avdijivka a Lyman lze tím pádem označit za prvky protiofenzivy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žabák vás nechá vyhladit v zájmu hvězd a pruhů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 19.04.2023 19:43:10
Prostí ukrajinci, vzpamatujte se! Copak nevidíte, co se na vás valí???

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…