Protirestituční spisovatelka: Jen ti komunisté nás nezklamali. Co třeba Stropnický, velvyslanec ve Vatikánu...

14.11.2013 10:08

Jak dopadnou jednání v „nové“ koalici o církevních restitucích? "Protirestituční" bojovnice a spisovatelka Lenka Procházková si myslí, že ČSSD má tak slabou vyjednávací pozici a tak silnou touhu být ve vládě, že v této věci ustoupí. „Těžko si dovedu představit, že by bývalý český velvyslanec ve Vatikánu Martin Stropnický vážně pomýšlel na to, jak církevním desátkům zabránit,“ zauvažovala v rozhovoru ParlamentníchListů.cz Procházková o postoji hnutí ANO.

Protirestituční spisovatelka: Jen ti komunisté nás nezklamali. Co třeba Stropnický, velvyslanec ve Vatikánu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zákon totiž provází plno nejasností

S jakými pocity nyní pozorujete dohady o církevních restitucích a to s ohledem na to, že se na tomto tématu budou muset shodnout strany budoucí koalice? ČSSD sice chce zákon přehodnotit  - kupříkladu finanční kompenzace zkrátit - ovšem lidovci na to přistoupit nehodlají.  Myslíte, že právě kvůli budoucí koalici budou muset socialisté ze svého plánu couvnout?

Sociální demokracie má tak slabou vyjednávací pozici a tak silnou touhu být ve vládě, že v této věci ustoupí. Ostatně to už předznamenala v průběhu schvalování toho nemravného zákona, když jej "pustila" do třetího čtení. Místo, aby názor většiny obyvatel hájila jako grál, bere jej jako černého Petra. Nějaké slibování snížení finančních náhrad je směšné, když dovolí, aby se vydávaly desetitisíce hektarů, budovy v památkově chráněné oblasti Pražského hradu a umělecká díla z Národní galerie.

Zatímco KDU - ČSL na změny zákona neslyší, zatím nerozhodnuté ANO je ochotné na požadavky socialistů přistoupit alespoň v požadavku zastavit na rok vydávání majetku. „Převládá názor, že není možné to nechat být tak, jak to leží a běží. Nějakým způsobem na to reagovat musíme," řekl médiím vyjednavač ANO Martin Stropnický. Jak hodnotíte tento postoj?

Pokud dojde v  Poslanecké sněmovně k hlasování o pozastavení účinnosti zákona na jeden rok a bude to schváleno, pak to budu pokládat za zázrak. Pak by se získal čas vypracovat novelu. Ostatně jednu, poměrně minimalistickou, novelu navrhovaly Věci veřejné, ale minulá sněmovna ji nikdy nezařadila k projednání...  

Hrozí, nebo přesněji řečeno, může se stát, že KSČM nakonec zůstane jedinou stranou v dolní komoře, která bude toto téma a změnu zákona ve sněmovně prosazovat?

Musím uznat, že KSČM v této věci zatím nezklamala. V mých očích se tím hodně rehabilitovala. Jako někdejší chartistku mě ale samozřejmě zaráží, že ostatní politické strany, které se zaštiťují odkazem Masaryka, ve skutečnosti boří principy, na kterých jeho republika vznikla. Teď je tu nový subjekt, hnutí Úsvit. Jenže se čtrnácti poslanci má pan Okamura omezené možnosti. Seskupení ANO má pravicový program a těžko si dovedu představit, že by bývalý český velvyslanec ve Vatikánu - pan Stropnický - vážně pomýšlel na to, jak těm církevním desátkům zabránit. Pokud budou v koalici i lidovci, pak můžeme čekat, řečeno s nadsázkou, že k těm vydávaným polím dostane církev přidělené i nevolníky...

Profesor ústavního práva Václav Pavlíček před časem řekl, že nic nebrání tomu, aby byl již schválený zákon o církevních restitucích změněn či úplně zrušen, a to formou referenda. "Já jsem referendum o církevních restitucích navrhoval už v době, kdy je prosazovala Topolánkova vláda, tak je přirozené, že se i v současné době domnívám, že je to možné... To suverénně rozhodne lid. Když by Parlament rozhodl, že lze takové referendum uspořádat, nic by tomu nebránilo," řekl. Souhlasíte s ním?

Zcela souhlasím s profesorem Pavlíčkem. Mnohokrát jsme spolu o referendu mluvili jako o nejčistší možnosti. Jestliže osmdesát procent obyvatel pokládá zákon za pokořující, protože je jím popírán smysl našich dějin, pak vypsání referenda v té věci by legislativci měli chápat jako svou povinnost.

Jaké aktivity kolem restitucí nyní připravujete?

Už jsem se díky zkušenostem odnaučila anoncovat své úmysly dopředu. Ale ujišťuji vás, že nesedím se založenýma rukama. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…