Provádění experimentů na lidech bez jejich souhlasu je nemravné, říká Vondráček

12.05.2022 11:22

Média v posledních dnech upozornila na další ze série odborných studií, které zpochybňují účinnost nošení roušek v boji proti covid-19. Data od 602 milionů lidí a 35 zemí světa ukázala, že nošení roušek nevykazovalo během pandemie koronaviru významný přínos. Studie dokonce tvrdí, že naopak nošení těchto ochranných prostředků mohlo mít vedlejší účinky.

Provádění experimentů na lidech bez jejich souhlasu je nemravné, říká Vondráček
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

Na výsledky studie reagoval také předseda Svobodných Libor Vondráček, který během pandemie často upozorňoval na nadměrné omezování svobody v souvislosti s přijímanými protiepidemickými opatřeními. Podle jeho slov s na přístupu Svobodných nic nemění ani teď. „Noste si, co chcete, Svobodní vám to nikdy nezakážou ani nepřikážou. Zároveň budeme vždy obhajovat právo samostatných institucí dohodnout si smluvně se svými zaměstnanci specifický „pracovní oděv". Nařizovat zaměstnancům roušky nebo jiný oděv, bez jejich souhlasu ve smlouvě, má zůstat nezákonné,“ je přesvědčený právník Libor Vondráček. Podle jeho slov to stejně pak platí u toho, kdo roušku dobrovolně nasazuje sám sobě. „Nese zodpovědnost sám,“ dodal Vondráček.

„Pokud se rozhodne správně, nese si benefity, pokud se rozhodně špatně, nese si defekty. Už nikdy by se ovšem nemělo konat „plošné testování blahodárnosti“ roušek na ostatních, kteří je nechtějí nosit dobrovolně,“ řekl rozhodně Vondráček.

„Pánové Kubek, Chlíbek, Smejkal, Flégr, Válek, Prymula, Vojtěch, Arenberger a další by měli vědět, že provádění experimentů na lidech bez jejich souhlasu je nemravné a v civilizovaných zemích i nelegální. A příště by měli experimentům vystavovat svá vlastní těla, za která si také sami ponesou zodpovědnost. Zdravotní problémy, které svým plošným rozhodováním mohou přivodit ostatním totiž nepocítí a nikdy je nebudou dostatečně trápit,“ kritizoval hlavní protagonisty proticovidových opatření předseda Svobodných Libor Vondráček.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci




 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…