Průměrně schopná, průměrně inteligentní... Poté, co Schillerová odjela z ČT, to Kalousek, Topolánek a další brutálně rozjeli u klávesnic

03.03.2019 17:25

V nedělních Otázkách Václava Moravce proti sobě usedli ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová a exministr financí Miroslav Kalousek. Chvílemi mezi nimi lítaly blesky. Například když se Kalousek vysmál revolučnímu návrhu ministryně na změny v platbách zdravotního pojištění. Ještě v průběhu pořadu postoval „Kalousek“ tweety a společně s expremiérem Mirkem Topolánkem tepali ministryni v diskusi a nebyli sami.

Průměrně schopná, průměrně inteligentní... Poté, co Schillerová odjela z ČT, to Kalousek, Topolánek a další brutálně rozjeli u klávesnic
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO).

Ministryně financí Schillerová přišla s nápadem, že za státní pojištěnce – za seniory, studenty a děti – už by zdravotní pojištění neplatil stát, ale zaměstnanci, podnikatelé a živnostníci. Nad tímto nápadem Kalousek nevěřícně kroutí hlavou. Ve chvíli, kdy u Moravce poslouchal argumenty Schillerové a slova o tom, že tento nápad má opravdu smysl, sepsal reakci na svůj Twitter.

V ní zdůraznil, že stát dnes za své pojištěnce platí čtyřikrát méně, než odvádí zaměstnanec se zaměstnavatelem z průměrného platu. Dodal, že naopak navrhují snížení zdravotního pojištění a zvýšení plateb státu za důchodce a děti. Zvýší se tak podle něj čistá mzda, sníží cena práce a pojistné částky budou férovější.

Následně po zveřejnění vyjádření někteří twitteroví uživatelé začali pochybovat o tom, jestli je to skutečně Kalouskův osobní názor, jelikož se domnívali, že pokud jej v tu samou chvíli sledují v živém vysílání České televize, nemůže současně psát reakce na sociální sítě. „Mirku, ty kluku, ty už jsi jak já, dokážeš sedět u Moravce a zároveň tveetovat. Kolik ti je?“ dodal pobaveně i falešný účet prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, podle kterého předseda poslaneckého klubu TOP 09 s mobilem neumí.

Kalousek však vzápětí vysvětlil, jak to chodí. Statusy si prý píše zásadně sám a stejně tak je tomu i v tomto případě. Doplnil jen, že na pořad je však připravený, a ví tedy, že něco takové řekne. Napíše tedy text a požádá kolegu, aby ho odeslal hned, jak to z televize uslyší. „Vadí? Mně to přijde efektivní,“ míní.

Do diskuse se připojil i někdejší premiér Mirek Topolánek, který si s Kalouskem na Twitteru často notuje. Ani dnes tomu nebylo jinak a pustil se do Schillerové také. Při sledování dnešního vystupování ministryně u Moravce usoudil, že „docela drze lže“. Podotkl, že je to neuvěřitelný rozdíl proti Kalouskovi.

Schillerová je podle něj jedním z nejslabších ministrů financí posledních dekád. „Myslím, že měla raději lyžovat s vnukem,“ narážel na její slova, která vpálila Kalouskovi, když jí u Moravce rozčílil názorem, že by bylo elegantnější, kdyby se zaměstnavatelům a živnostníkům o něco snížilo zdravotní pojištění, zatímco stát by konečně měl začít platit víc než jen čtvrtinu v porovnání se zaměstnanci. „Já jsem kvůli vám přijela o den dřív z dovolené na horách. Opustila jsem svého milovaného čtyřletého vnuka,“ vyčítala mu, že za to jí cesta do studia nestála.

Topolánkovi pak reagoval „Faltýnek“ s tím, že Schillerová dál lyžuje s vnukem a poslali tam místo ní Dádu Patrasovou, proto se jim možná zdá slabší. Zase lžete, pane kolego, odpověděl Kalousek a poznamenal, že Dáda je chytrá.

A do hodnocení současné ministryně financí se kriticky pustil také komentátor Alexandr Mitrofanov. Na její adresu poznamenal: „Běda zemi, v níž vládne průměr.“

Kalousek na to výsměšně uvedl, že si Schillerovou pamatuje jako svou průměrně schopnou a průměrně inteligentní ředitelku FÚ v Brně. „A teď si představte, že by byla podprůměrná... jakože takovými disponují všechny politické subjekty,“ podotkl. Mitrofanov nemohl než souhlasit a doplnil, že podprůměr v čele státu je horší než průměr v čele státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…