Průšvih v církvi: Farnost Tomáše Halíka pořádá akci pro homosexuály, Dukovi se to nelíbí

28.07.2015 7:04

Festival homosexuálů v Praze Prague Pride nalezl své „zázemí“ i v prostorách akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. V ní působí známý farář Tomáš Halík. Toto se však nelíbí kardinálovi Dominiku Dukovi. Jeho pohoršení zaznamenal dnešní deník Právo.

Průšvih v církvi: Farnost Tomáše Halíka pořádá akci pro homosexuály, Dukovi se to nelíbí
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Podle Dominika Duky není možné, aby katolická církev sdílela postoje účastníků a organizátorů festivalu. „Nedomnívám se, že by v naší zemi byli lidé s touto sexuální orientací diskriminováni. Zdůrazňování jakési výjimečnosti a prosazování zájmů, které jsou v příkrém rozporu s učením katolické církve, nejsou na místě,“ uvedl Duka. Homosexuální jednání je podle Duky vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno. I přesto mají být gayové a lesby přijímáni s úctou a jemnocitem, uvedl. 

„Je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoli náznaku nespravedlivé diskriminace,“ tvrdí kardinál. Podle Jaroslava Lormana z Katolické fakulty Karlovy univerzity, který akce ve zmíněné farnosti spolupořádá, nejsou Dukova slova velkou kritikou. „Pan kardinál tu aktivitu u Nejsvětějšího Salvátora nezakázal, což by ze své pravomoci mohl,“ uvedl. 

Zajímavé bezesporu je, že Prague Pride podpořila zrovna farnost Tomáše Halíka, který před časem nevyjádřil nad podobnou akcí zrovna potěšení. „Musím se přiznat, že se mi můj dost konzervativní žaludek obracel nad tím ohňostrojem nevkusu a obscenity,“ uvedl Halík před čtyřmi lety, když se jej Lidové noviny ptaly na zkušenost s takovýmito pochody. I tehdy však uvedl, že ví o těžkostech homosexuálů a nikdy by se neopovážil na ně ani na kvalitu jejich citových vazeb s jejich partnery házet kameny zatracení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…