Průzkum: Češi nejsou spokojeni se stavem demokracie a jejím fungováním

09.01.2012 14:55

Česká veřejnost je nespokojená se stavem demokracie v zemi. Ostrá kritika se snáší na hlavy politiků. Lidé však mají pocit, že v běžném životě je příliš obtížné uplatnit demokratické principy. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Průzkum: Češi nejsou spokojeni se stavem demokracie a jejím fungováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Se způsobem, jakým u nás funguje demokracie, je spokojena čtvrtina lidí (26 %), což je v dosavadní historii Česka minimum. Prakticky stejný podíl občanů (24 %) považuje stav naší demokracie za srovnatelný se západní Evropou.

Čelní představitelé demokratické postupy nedodržují

K dlouhodobému minimu se přiblížila i procenta občanů, kteří si myslí, že čelní představitelé státu při svém rozhodování zachovávají demokratické postupy (30 %), a těch, kteří se domnívají, že naše veřejnost umí v běžném životě dostatečně uplatňovat demokratické principy (25 %).

Za zmínku stojí, že STEM sleduje spokojenost se stavem české demokracie zhruba dvě desítky let. Z nashromážděných údajů plyne, nejvyšší spokojenost občané vyjadřovali v roce 1996, pozitivně se tehdy vyjádřilo asi 60 procent respondentů. Nejnižší důvěru v demokracii pak lidé vyjadřovali v závěru roku 2010.

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že podíl nespokojenců roste v řadách příznivců ČSSD a KSČM. Pravicoví voliči jsou s aktuální situací přece jen o něco spokojenější. V otázce zda vládní představitelé dodržují demokratické principy dosahuje podíl spokojených pravicových voličů až 60 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…