Průzkum: Dvě političky ANO, Jermanová a Baudyšová, nejpopulárnější v zemi. Na opačném pólu dřepí Šojdrová s Udženijí

14.05.2018 12:48

Agentura Phoenix research, jak informoval pondělní Blesk, měřila neoblíbenější političky České republiky. Vítězkou se v ryze dámském klání stala ředitelka nadace Naše dítě a senátorka, která kandidovala za ANO, Zuzana Baudyšová. Druhá skočila senátorka Daniela Filipiová z ODS a třetí místo získala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO.

Průzkum: Dvě političky ANO, Jermanová a Baudyšová, nejpopulárnější v zemi. Na opačném pólu dřepí Šojdrová s Udženijí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Baudyšová při kampani před volbami do Senátu

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí
Zuzanu Baudyšovou si lidé pamatují hlavně díky její práci pro nadaci Naše dítě, mnoho účastníku průzkumu o ní vědělo, že je také senátorkou, což překvapilo i šéfa agentury Phoenix Research Jana Kubáčka. „Celá řada lidí o ní překvapivě ví, že je senátorka, pamatují si její aktivitu z nadace Naše dítě a je pro ně známka kladu,“ řekl pro Blesk Kubáček.

„To je i téma, které se snažím tlumočit na půdě Senátu. Ale bohužel tato oblast není příliš preferovaná a není o ni takový zájem, jaký by byl k ochraně dětí potřeba,“ doplnila pro Blesk senátorka.

Účastnice průzkumu byly hodnoceny známkami jako ve škole a ta, která měla nejlepší průměr, skončila v čele. Do užšího výběru se dostalo 20 žen. Zuzana Baudyšová se stala vítězkou s průměrnou známkou 2,6. Daniela Filipiová získala 2,88 a Jaroslava Pokorná Jermanová obdržela známku 2,9.

Jaroslava Pokorná Jermanová byla ze svého třetího místa velmi překvapena. „Jsem v šoku. Slyším to od vás poprvé a hrozně mě to těší. Jsem zavřená na svém kraji a hraji si, obrazně řečeno, dost na tom svém krajském písečku, takže jsem ani ve snu nečekala, že bych se mohla v takové anketě probojovat takto vysoko,“ sdělila Jermanová, která se vklínila mezi vítězné senátorky, pro Blesk.

Skutečnost, že se v čele umístily senátorky, překvapilo i autory výzkumu. „Myslel jsem si spíš, že to bude o ministryních, že to bude o hejtmankách a že senátorky se budou choulit někde vzadu. Hodně zajímavé je, že fungují ženy středního věku, které vystupují relativně trpělivě, poklidně a postupně si budují to povědomí. Klasickou ukázkou je vítězka průzkumu – senátorka Zuzana Baudyšová, “ okomentoval výsledky výzkumu Kubáček.

Nejhorší z dvacítky hodnocených tváří skončila zástupkyně "údajně nové" ODS Alexandra Udženija. Špatně si vedla i téměř neviditelná europoslankyně Šojdrová (KDU-ČSL) či hejtmanka a současně poslankyně Jana Vildumetzová z ANO. Co se ministryň týká, nejvíce bodovala Karla Šlechtová (ANO), která obdržela rovnou trojku. Překvapením lze hodnotit šesté místo pražské zastupitelky Elišky Kaplický Fuchsové, jež obdržela také stupeň hodnocení tři.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…