Průzkum: Když přijdou k volbám všichni, dostane Babiš 25 procent. Ale taky může dostat 47...

29.08.2017 12:25

Nerozhodnutých voličů je před nadcházejícími volbami více než 51 procent. Server iDnes.cz tak informuje o průzkumu společnosti Behavio, která se zaměřila na nerozhodnuté voliče. Díky crowdfundingové kampani zpracovala detailní mapu pocitů voličů.

Průzkum: Když přijdou k volbám všichni, dostane Babiš 25 procent. Ale taky může dostat 47...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Projekt Mapa voličů mimo jiné ukazuje, mezi jakými stranami se lidé rozhodují. Například hnutí ANO by podle průzkumu společnosti dostalo jen deset procent hlasů. A to v případě, že by nezískalo žádné váhající voliče a ostatní nerozhodnutí by dali hlas jiným stranám. V případě, že by ale získalo všechny váhající voliče a ostatní strany dostaly hlasy jen od svého pevného jádra, mohlo by ANO získat až 47 procent.
 
V případě, že k volbám přijdou všichni nerozhodnutí voliči a nikdo si neřekne, že je zbytečné chodit k volbám, pak ANO získá maximálně 25 procent. A to i v případě, že zmobilizuje všechny své zvažující voliče, konstatuje server iDnes.cz na základně průzkumu.
 
Původní text ZDE.

Více z projektu se dozvíme na webu společnosti od čtvrtka 31. srpna. O voliče se perou podle jednoho ze zakládajících členů společnosti Jiřího Boudala dva shluky – na jedné straně Piráti, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Zelení – a na druhé straně protiislámské strany - SPD, Rozumní a Blok proti islamizaci. 

A proč podle Boudala průzkum vznikal? „Rádi bychom předešli situaci známé třeba z amerických prezidentských voleb, kdy řada lidí nešla volit, protože si na základě volebních výzkumů myslela, že je to rozhodnuté. Nebylo. A není ani u nás,“ zmínil Boudal.

Jak závěrem konstatuje server, z celkového množství 8,5 milionu oprávněných voličů mají strany jistých pouze jednotky procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…