Průzkum: Strany a instituce dostaly známky mezi trojkou a čtyřkou

21.07.2017 18:28

Všechny politické strany, instituce a představitelé státu, kteří byli zastoupeni v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), dostali u zhruba tisícovky respondentů průměrnou školní známku mezi trojkou a čtyřkou. Nejlépe dopadlo hnutí ANO s průměrným hodnocením 3,01 a prezident (3,08), nejhůř naopak skončila TOP 09 (3,85) a předseda vlády (3,86).

Průzkum: Strany a instituce dostaly známky mezi trojkou a čtyřkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: IV. celostátní sněm hnutí ANO

Žádný zkoumaný subjekt z průzkumu nevyšel lépe než s průměrnou trojkou. Zhruba na půl cesty mezi trojkou a čtyřkou se pohybují KDU-ČSL (3,44), předseda Senátu (3,47) a předseda Poslanecké sněmovny (3,50). U hnutí Svoboda a přímá demokracie (3,50) bylo nejčastější odpovědí „nevím“, na hodnocení 3,53 dosáhla KSČM, i když nejčastěji volenou známkou u ní byla pětka.

Blíže čtyřce se s přibližně vyrovnanými podíly známek tři a čtyři pohybují vláda (3,57), ČSSD (3,58), Senát (3,60) a Poslanecká sněmovna (3,65). V případě ODS (3,67) byla nejčastěji udělovanou známkou čtyřka. Úsvit (3,76) obdržel od dotázaných občanů vyrovnaný podíl čtyřek a pětek, u TOP 09 (3,85) a předsedy vlády (3,86) již převládaly nedostatečné.

Od posledního srovnatelného průzkumu v červnu 2016 se zlepšilo pouze hodnocení ODS o 0,14. Podobné známky jako v předchozím roce mají ANO, KDU-ČSL, KSČM a TOP 09. Další instituce a jejich představitelé si pohoršili.

Všechny strany hodnotili v průzkumu pozitivně především jejich vlastní sympatizanti, v menší míře příznivci programově blízkých subjektů. „Kromě toho stoupenci ANO lépe hodnotí prezidenta, příznivci ČSSD pak předsedu vlády, Poslanecké sněmovny i Senátu. Prezident je lépe hodnocen názorovými příznivci politické levice, kromě voličů ANO také sympatizanty ČSSD a KSČM,“ uvádí CVVM.

Lidé označující svoji životní úroveň jako dobrou příznivěji hodnotili ODS a TOP 09, kritičtěji vnímali KSČM. U respondentů vnímajících životní úroveň špatnou se naopak častěji objevovalo příznivé hodnocení KSČM. „S rostoucím věkem se zlepšuje hodnocení ANO, KDU-ČSL, KSČM a prezidenta, naopak určité zhoršování lze zaznamenat u ODS či TOP 09,“ dodává CVVM. S vyšším stupněm dokončeného vzdělání se zhoršuje hodnocení KSČM či prezidenta, naopak zlepšení se objevuje u ODS, TOP 09, obou komor Parlamentu a jejich předsedů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…