Průzkum průzkumů: Levice drtí vše. Kolem Babiše je cosi divného, Okamura nad propastí

30.09.2013 12:08

Před sněmovními volbami se množí průzkumy veřejného mínění. Výsledky jednotlivých stran se ale liší v závislosti na metodice, kterou agentury používají. Na čem se ale všechny průzkumy shodnou, je úspěch levice - do sněmovny by se s velkou jistotou dostala sociální demokracie i komunisté. Následovaly by je s větším odstupem ještě strany ODS, ANO a TOP 09. Čísla Babišova hnutí ANO zaznamenávají dle analýzy největší rozpětí agenturami měřených preferencí.

Průzkum průzkumů: Levice drtí vše. Kolem Babiše je cosi divného, Okamura nad propastí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

"Průzkum průzkumů", tedy porovnání  minim a maxim výsledků jednotlivých agentur zpracovala společnost Herzmann.

Nejvíce rozkolísané výsledky mezi jednotlivými agenturami má hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše. Zatímco některé agentury mu přisuzují sotva šest procent, jiné průzkumy až 14 procent, díky čemuž by mohlo obsadit třetí příčku hned za ČSSD (26,2 - 30,5 %) a KSČM (14,5 - 19,5 %).

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

O třetí místo bojuje hnutí ANO se stranou TOP 09. Ta se pohybuje v rozmezí 10,5 - 13,9 procenta hlasů. Zde se agentury na rozdíl od ostatních velkých stran poměrně shodují, rozdíl ve výsledcích jednotlivých průzkumů je jen minimální. Jistý vstup do sněmovny by měla mít také občanská demokracie (7,0 - 12,5 % hlasů).

Celou analýzu agentury HERZMANN najdete ZDE.

Boj o vstup do sněmovny

Úspěch tří stran - SPOZ, KDU-ČSL a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury je nejistý, jejich preference se pohybují kolem klíčové hranice pěti procent. Pro SPOZ bylo naměřeno 4,0 - 6,9 procenta, pro KDU-ČSL 4,5 - 6,7 procenta a pro Úsvit 2,5 - 5,0 procenta.

Žádnému z dalších subjektů, které kandidují v předčasných volbách, by se podle průzkumů do sněmovny nepodařilo dostat. Relativně úspěšná by byla ještě Strana zelených (2,0 - 3,5 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …