První den prezidentského finále skončil, provázel ho zvýšený zájem voličů

27.01.2023 22:07

První den závěrečného kola prezidentských voleb v Česku ve 22.00 skončil. Zájem voličů byl často vyšší než před dvěma týdny v úvodním kole hlasování o tom, kdo bude moci vystřídat Miloše Zemana v čele státu. Lidé, kteří dnes hlasovat nestihli, budou mít možnost si vybrat mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem ještě v sobotu od 8.00 do 14.00.

První den prezidentského finále skončil, provázel ho zvýšený zájem voličů
Foto: Repro ČT
Popisek: Andrej Babiš a Petr Pavel v prezidentském duelu ČT

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42148 lidí
V prvních hodinách se k volebním urnám dostavilo místy až třicet procent voličů, k večeru pak asi polovina. Celková účast by tak mohla přesáhnout rekordních 70 procent. V úvodním kole přišlo hlasovat 68 procent z osmi a čtvrt milionu voličů, přičemž více než dvě třetiny hlasujících využily svého práva hned první den.

V předchozích dvou přímých prezidentských volbách o hlavě státu rozhodovalo ve finále 59,1 procenta voličů v roce 2013 a 66,6 procenta voličů v roce 2018.

Mezi první voliče patřili podle očekávání oba kandidáti – někdejší představitel české armády a NATO Pavel a expremiér, předseda a poslanec ANO Babiš. Hlasovat byli také Babišův podporovatel a končící prezident Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedové parlamentních komor, stran a hnutí.

Velký zájem je o prezidentské volby i v zahraničí, kde je možné hlasovat na ambasádách. Frontu si po otevření volební místnosti museli Češi vystát v Bruselu, Bratislavě, Berlíně, Paříži či Londýně. Většina příchozích uvedla, že si přeje především změnu chování Pražského hradu. První kolo u Čechů v zahraničí vyhrál Pavel s nadpolovičním ziskem hlasů.

Prezidentských voleb se mohli zúčastnit i čeští vojáci na zahraničních misích. Nejvíc jich v současné době slouží na Slovensku, kde pro ně byla zřízena volební místnost přímo v místě nasazení. Podobnou možnost mají i v Litvě. Čeští vojáci působící na Sinaji se musejí přepravit na české velvyslanectví do Káhiry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…