První setkání Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Místo třiceti minut dvě a půl hodiny. A už je živo

07.07.2017 21:27

Dvě a půl hodiny společného jednání absolvovali při svém prvním setkání americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Původně přitom bylo plánovaných pouhých 30 minut. Oba státníci se setkali v Hamburku na okraj summitu G20.

První setkání Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Místo třiceti minut dvě a půl hodiny. A už je živo
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Trump ruskému prezidentovi na úvod setkání řekl, že je pro něj čest „být tady s vámi“. „Velmi rád se s vámi osobně setkávám,“ odvětil Putin a sdělil, že telefonní jednání jsou totiž podle něj nedostatečná. Nechybělo samozřejmě ani podání ruky, kdy Trump, jak je již jeho zvykem, si svého partnera přidržel i druhou rukou. Ve stisku pak setrval několik vteřin. Putin však podle všeho Trumpovým stiskem nebyl zaskočen, ani nedal najevo nevůli.

Jak si americký prezident Donald Trump podává ruku se zahraničními státníky, toho si všímala již v minulosti nejen zahraniční média. Čtěte ZDE.

Úvodem setkání obou hlav států se novináři Trumpa zeptali na možné ruské vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Šéf Bílého domu však na tyto dotazy neregoval. Podle amerického ministra zahraničí Tillersona se Trump Putina při setkání na ruskou roli v loňských volbách v USA zeptal hned úvodem jednání. Putin jakékoliv vměšování popřel.

„Pokud jde o vměšování Ruska, prezident Trump naléhal na prezidenta Putina více než jednou,“ podotkl k diskusi o ruské roli v amerických volbách Rex Tillerson. Jak dodal, prezident Putin takové vměšování odmítl, stejně jako to učinil v minulosti. 

Tillerson pak také potvrdil, že Trump a Putin se dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie. Začít platit by mělo v neděli. Jak dodal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, dodržování klidu zbraní bude sledovat ruská vojenská policie. 

Na sociálních sítích se pak již objevily i první komentáře hodnotící setkání obou státníků. Své například řekl zástupce Evropských hodnot Jakub Janda. „Tillerson říká, že tam byla dlouhá a intenzivní debata Trump–Putin o ruském vlivu na volby v USA. Slyšel jsem špatný vtip: Putin se během ní snažil přesvědčit Trumpa, že se to opravdu stalo,“ poznamenal Janda.

Trump s Putinem zavítali při svém setkání do hamburské filharmonie, před kterou se demonstrovalo. Na bezpečnost zde dohlížely stovky policistů. Připraveni byli i těžkooděnci a samozřejmě vodní děla. Demonstranti totiž stojí na místech modrých zón, na nichž se nesmí v době summitu protestovat. Těžkooděnci se je tak snaží stále z těchto prostorů vytlačit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…