První výsledky Fialovy cesty do Afriky: Prezident Aero se sešel s premiérem Etiopie

04.12.2023 13:21 | Monitoring

Je to pouze několik týdnů, co se premiér Petr Fiala vrátil ze své podnikatelské mise v Africe a čelní představitelé tamních vlád už jednají v českých exportně zaměřených firmách. Jak se zdá, první vlaštovkou tohoto druhu byla návštěva premiéra Etiopie Abiy Ahmeda v České republice, během které navštívil hned několik českých továren. Velký zájem projevil například o česká letadla, které mají v této africké zemi již z minulosti dobré jméno.

První výsledky Fialovy cesty do Afriky: Prezident Aero se sešel s premiérem Etiopie
Foto: Archiv Aero Vodochody
Popisek: Premiér Etiopie Abiy Ahmed dostal od Viktora Sotony, prezidenta Aero Vodochody model letounu L-39 NG.

„Rádi bychom naše dobré obchodní vztahy rozšířili. Příležitost k užší spolupráci je v oblasti těžby a zpracování železné rudy či ve strojírenství. Obchod mezi ČR a Etiopií má potenciál k výraznému růstu. I proto jsme se dohodli na vzniku česko-etiopské smíšené komise pro hospodářskou spolupráci, která pomůže konkretizovat obchodní projekty,“ uvedl premiér Petr Fiala.
 

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Důležitým tématem jednání byla také bezpečnost a obranná spolupráce. Etiopie je klíčová země pro stabilitu regionu. České podniky se na letecké základně Bishoftu již podílejí na renovaci letounů L-39, leteckém trenažéru či na školení techniků. „Naše spolupráce je vysoce hodnocena a rádi bychom na ni v budoucnu navázali i dodávkami nových strojů L-39 NG nebo civilních L-410. V této souvislosti pan premiér navštívil i Aero Vodochody,“ dodal český předseda vlády.
 
„Velice rád jsem přivítal pana premiéra v sídle Aero a představil mu výrobu našeho nového letounu L-39NG. Věřím, že navážeme na dosavadní úspěšnou spolupráci i v budoucnu s naším novým letounem, který nabízí zákazníkům nejmodernější systémy a zároveň patří k nákladově nejefektivnějším ve své kategorii,“ uvedl Viktor Sotona, prezident Aero, který provedl premiéra Etiopie výrobními prostory továrny ve Vodochodech. Předseda vlády Etiopie s delegací se zajímal především o produkci nového letounu L-39NG. Získal též informace ohledně schopností L-39NG a použitých moderních technologií pro výcvik pilotů i klíčových parametrů ozbrojené verze.
 
Podle Fialy má Afrika předpoklady stát se regionem budoucnosti. A Etiopie je jednou z nejrychleji rostoucích afrických ekonomik, s velkým potenciálem v řadě odvětví. „Naším cílem je hledat obchodní příležitosti pro české firmy v zemích, kde dosud tolik nepůsobily, rozšiřovat množství trhů, kam naše firmy vyvážejí a pomáhat jim na těchto trzích otevírat dveře. Chceme našim podnikatelům pomoci zajišťovat nové zakázky, které povedou k inovacím, tvorbě pracovních míst, a tím i dobré ekonomické kondici naší země. Etiopie naopak láká do země investory z nejrůznějších oblastí, má zájem o spolupráci a my chceme tuto nabídku využít,“ dodal premiér ČR.
 
A právě toho by chtěla využít také letecká společnost Aero, která pod křídly skupiny Omnipol spolupracuje s Etiopií již dlouhodobě. Tamní ministerstvo národní obrany totiž provozuje letouny L-39 Albatros.
 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

&&&, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDEN , 04.12.2023 13:40:34
Zjistil kolik tam stojí nutela?

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…