Prý tržiště v Číně... Covid se rozjel jinak. Expert se vrátil a ohromil

22.02.2021 14:25

Při debatách o koronaviru neboli SARS-CoV-2 někteří používají termín „čínská chřipka“. Čína je považována za mateřskou kolébku viru. Ovšem zda je tomu skutečně tak, a jak k prvnímu přenosu došlo, se vydala zkoumat mise Světové zdravotnické organizace (WHO). A její člen, australský mikrobiolog Dominic Dwyer, přinesl poznatky a informace, které ve Wuhanu nashromáždili. O tom, z jakého zvířete se nemoc přenesla, jakou roli sehrál trh ve Wuhanu i zda mohlo jít o únik z laboratoře.

Prý tržiště v Číně... Covid se rozjel jinak. Expert se vrátil a ohromil
Foto: Repro Twitter @TruthRaiderHQ
Popisek: Dezinfikace residenční čtvrti v Šanghaji v rámci ochrany před šířením koronaviru

Dwyer byl v Číně jako australský zástupce mise WHO, která má za cíl zjistit původ koronaviru. Setkal se dle svých slov s prvním mužem, u kterého byl covid v prosinci roku 2019 potvrzen, ale také s doktory, kteří se starali o první covidové pacienty a sledovali jejich symptomy. A společně došli k závěrům, které Dwyer zveřejnil na webu The Conversation.

Anketa

Je dobře, že Roman Prymula odešel ze všech veřejných funkcí a nechce se vracet?

hlasovalo: 11677 lidí

Virus podle závěrů mise je zvířecího původu. Na člověka se přenesl od netopýra přes zatím neznámého prostředníka z živočišné říše na neznámém místě a jak Dwyer poukazuje, není to poprvé, co „zvířecí“ nemoc odstartovala pandemii. Ale sled událostí, který vedl ke vzniku pandemie, zůstává prošetřovanou neznámou. Dwyer uvádí, že u netopýrů v provincii Hubei nebyl koronavirus nalezen.

V rámci mise se vydali i na trhy, o kterých se tradovalo, že právě tam se vir přenesl na člověka. Dle Dwyera se na těchto trzích skutečně prodávají na maso „domestikované“ druhy jako např. cibetky a některé tyto druhy mohou být ke koronaviru náchylné. „Ale u žádného z masných produktů se po uzavření tohoto trhu přítomnost SARS-CoV-2 neprokázala,“ říká australský mikrobiolog a dodává, že z prvních 174 pacientů na tomto trhu nebyli zdaleka všichni, jmenovitě například muž, který byl diagnostikován jako první. Ovšem při návštěvě jim bylo zřejmé, proč by se mohl virus na tomto místě tak dobře šířit, vzhledem k tomu, že trh měl asi 10 tisíc návštěvníků za den a o kvalitní ventilaci a kanalizaci se opravdu nedá hovořit.

Genetické důkazy prý ukazují, že na trhu bylo jedno z ohnisek. Ale rozmanitost virových sekvencí ho vede k závěru, že k přenosu viru došlo buď neznámou nebo ještě nezkoumanou cestou. Podle modelů k propuknutí pandemie došlo mezi polovinou listopadu a začátkem prosince, přičemž některé dosud neověřené zdroje uvádějí přítomnost covidu ještě dříve. „Wuhanský trh byl místem šíření, nikoliv místem, kde to celé začalo. Po původu viru se musíme poohlédnout jinde,“ soudí Dominic Dwyer.

U šíření viru mise WHO nevylučuje, že svou roli mohlo sehrát i mražené jídlo. Tedy že vir vznikl jinde, ale na mražených potravinách se přenesl. Ale u této varianty není zatím známo ani v jaké fázi výroby či transportu by se na jídlo dostal, ani o jakou potravinu se vlastně jednalo. Na wuhanském trhu byla prý zjištěna kontaminace povrchů koronavirem. Tato kontaminace mohla pocházet od infikovaných lidí, masných produktů nebo právě od mraženého jídla. Mnoho vzorků mraženého jídla z trhu prý ještě testováno nebylo a zkoumání, jak virus přežívá v nízkých teplotách, je zatím v plenkách, říká mikrobiolog.

Mise se také zaměřila na možnost, že vir unikl z laboratoře. To je slovy Dominica Dwyera „extrémně nepravděpodobné“. Wuhanský institut virologie je prý řízen dobře, se správnými opatřeními co se týká zdraví zaměstnanců. Vědci, kteří v institutu pracovali, pravidelně dávají vzorky krve a u žádného z nich se nenašly protilátky proti viru. Nejbližší příbuzný koronaviru, který vědci zkoumali, byl studován jen jako genetická sekvence, virovou kulturu se jim vytvořit nepodařilo.

Celkem odborníci z mise prověřili 76 000 záznamů z celkem 200 institucí, které vykazovaly nějakou podobnost s covidem, tedy nemocí podobných chřipce, zápalům plic a podobným nemocem dýchacího ústrojí. „Nenašli žádné jasné důkazy o tom, že by Covid-19 byl nějak vážně rozšířen ve Wuhanu před tím, než byl evidován první případ,“ uvádí Dominic Dwyer a dodává, že celá zpráva vyjde v řádu týdnů. A že se jednalo pouze o první fázi a bude se zkoumat, zda se vir nešířil v roce 2019 i v Evropě.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …