Pryč z knihovny! Petr Hampl zjistil, jak dopadla jeho kniha. Nestačí se divit

08.02.2021 9:05

Sociolog Petr Hampl před třemi lety dopsal knihu Prolomení hradeb, kde vyložil svůj pohled na migrační krizi a prohlásil, že Západ v podstatě kapituloval. Teď si postěžoval, že ač jde o knihu úspěšnou, stále se musí vyrovnávat s útoky cenzorů. Naposledy prý např. v knihovně v Táboře.

Pryč z knihovny! Petr Hampl zjistil, jak dopadla jeho kniha. Nestačí se divit
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Sociolog Hampl se nikdy netajil tím, že uprchlickou krizi považuje za muslimskou invazi, které na Západě údajně vládnoucí politická levice nesmyslně ustupuje. Hampl na 310 stranách své knihy tepe západní politiky a nebere si servítky vůči muslimům.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Knihu zpočátku propagovalo i knihkupectví Univerzity Karlovy, ale během roku 2018 přestalo. Nad tím zajásali především studenti. Patřil mezi ně i tehdejší student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy David Pavlorek, jenž zároveň působil ve funkci předsedy kontrolní komise ve Studentské unii Univerzity Karlovy a který na sociální síti Facebook označil knihu za xenofobní. Xenofobní názory zastává podle tehdejšího studenta i její autor Petr Hampl.  

„Řada z vás zaregistrovala status Knihkupectví Karolinum, kterým propagovalo prodej xenofobní knihy xenofoba Petra Hampla Prolomení hradeb, vydanou xenofobním spolkem Naštvané matky. Něco takového je naprosto nepřijatelné a je třeba požadovat, aby se to nedělo. Byl to jasný faul a je třeba požadovat po vedení univerzity, aby zasáhlo. Je však pochopitelné, že vedení univerzity běžně nekontroluje, co se ten či onen den dostane na pult daného knihkupectví. Rád bych na tomto místě proto poděkoval Samu Zajíčkovi za to, že na celou záležitost upozornil rektora univerzity, který zjevně netušil, že k něčemu takovému došlo, a promptně reagoval, protože knihkupectví nejenže smazalo daný status, ale knihu také stáhlo z distribuce (v nabídce knihkupectví ji již nenajdete),“ napsal Pavlorek k případu, kdy se na pultech univerzitního knihkupectví objevila právě tato kniha, která by se podle něho zřejmě neměla dostat studentům vůbec do rukou.

Na sociální síti Facebook se Pavlorek už v roce 2018 setkal jak s pochopením a pochvalou, tak s kritikou. Jeden z diskutujících pod příspěvkem studenta označil za „soudruha liberála“.

O tři roky později Hampl na sociální síti Facebook napsal, že podobným útokům musí kniha Prolomení hradeb čelit dodnes.

„Prolomení hradeb vyšlo už před třemi lety, stala se z něj nejprodávanější sociologická kniha v českých dějinách, ale cenzurní případy neustávají,“ napsal Hampl na sociální síti Facebook.

„Naposledy v Městské knihovně Tábor. Jeden můj čtenář knihu koupil a knihovně daroval. Zástupci knihovny mile poděkovali... a po roce čtenář zjistil, že kniha není zařazena do fondu. Jak mu vysvětlila ředitelka knihovny Eva Staněk, nejmenované pracovnice knihovny prý usoudily, že by takovou knihu nikdo nechtěl číst, a ona jejich rozhodnutí respektuje,“ pokračoval Hampl.

Trval si na tom, že jeho kniha není nijak závadná. Předmluvu k ní napsal český sociolog Jan Keller, bývalý europoslanec za ČSSD.

„Všimněte si toho, že předmětem útoků se stávají ty nejlepší věci. Zjevně je za tím strategie (ať už zamýšlená či nezamýšlená) vytvořit obraz světa, ve kterém existuje pouze tupá multikulturní propaganda a naprosto příšerné fantazijně-konspirační vyprávění (které často vyvracím na svém Facebooku). Jinak by totiž sluníčkáři museli přiznat, že jsou intelektuálně méněcenní a že nemají žádnou osobnost, kterou by mohli postavit proti profesoru Kellerovi, Ivanu Davidovi, Martinu Konvičkovi, Iloně Švihlíkové a dalším. A že nemají ani knihu, kterou by mohli postavit proti Prolomení hradeb nebo Cestě z nevolnictví,“ zdůraznil Hampl.

Petr Hampl promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…