Prymula: Lék není. Chytrá karanténa od 1. května

15.04.2020 10:02

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dnes na tiskové konferenci uvedl, že epidemii koronaviru kontrolujeme. Nemocnice to zvládají, dodal. Ambulantní a intenzivní péče tak může za určitých podmínek obnovit provoz.

Prymula: Lék není. Chytrá karanténa od 1. května
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška bude ke konci dubna kumulativně asi 10 tisíc pozitivně diagnostikovaných případů covid-19. Seniorů bude asi 25 procent. Podle Duška skončí v nemocnici zhruba 13-14 procent pacientů z nově diagnostikovaných případů. Vysoce intenzivní péči pak vyžaduje 25-30 procent hospitalizovaných.

„Není žádný lék ani žádná vakcína. Musíme spoléhat na protiepidemická opatření," poznamenal epidemiolog Roman Prymula. Ten sice hovořil o rozvolňování opatření, dále však apeloval na sociální distanci, hygienu i nošení roušek. Chytrá karanténa by se dle jeho slov měla spustit v plném rozsahu od 1. května.

Dušek pak hovořil také o kolektivní imunitě. Podle jeho slov, aby jí bylo dosaženo, mělo by infekcí projít asi 60 procent populace. 

Vojtěch následně hovořil o tom, že pravidla omezení pohybu i shromažďování osob nad dvě s výjimkou rodinných příslušníků platí do konce nouzového stavu. „Do konce dubna je velmi limitovaná možnost pohybu osob, pak se budou uvolňovat postupně," sdělil Vojtěch. Ochranných pomůcek - roušek je dostatek. „Co se týče respirátorů, jsme saturováni na dva měsíce minimálně," dodal Vojtěch.

Včera bylo provedeno skoro šest tisíc testů na koronavirus. Za noc přibylo 40 nakažených, dva pacienti zemřeli. Uzdravilo se dalších 34 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…