Prymula: Nebudete dodržovat opatření? Přijdou tvrdší. Koupíme 3 miliony kusů vakcíny, levně

05.10.2020 9:36

Šéf resortu zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že Česká republika přes EU nakoupí 3 miliony dávek vakcíny proti koronaviru. Díky EU to prý bude levnější. Vyjádřil se také k nouzovému stavu, který dnes započal.

Prymula: Nebudete dodržovat opatření? Přijdou tvrdší. Koupíme 3 miliony kusů vakcíny, levně
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Roman Prymula

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO promluvil na tiskové konferenci po jednání vlády. Oznámil, že EU nakupuje od společnosti Astra Zeneca 300 milionů dávek chystané vakcíny proti koronaviru. Česko nakoupí 3 miliony dávek této vakcíny, ale ponechá si prý prostor i pro případné jiné vakcíny, aby Česko nebylo závislé na jediném dodavateli.  

„Já jsem požádal o uvolnění 150 milionů z rozpočtové rezervy, za které nakoupíme 3 miliony dávek,“ oznámil ministr před kamerami ČT s tím, že vakcínu dostane asi 1,5 milionu lidí. Přednost prý dostanou rizikové skupiny.

Jedna vakcína stojí asi 2,2 eura, ale Česko přes EU vakcíny nakoupí za 1,8 eura.

„Já předložím zítra na Radu vlády pro zdravotní rizika kompletní plán opatření, který bude perspektivně zavádět jednotlivé kroky podle toho, jakým způsobem se bude vyvíjet celková situace,“ uvedl Prymula. Pokud by nedošlo k poklesu parametrů, která tady máme, tak ten následující pátek už by musela být představena opatření, která jsou zásadnější,“ upozornil Prymula.

V tuto chvíli ale prý nechce postupovat stejně tvrdě jako v Izraeli a uzavřít celou zemi do karantény.

„Já zatím nepředpokládám, že by bylo nutné sahat opravdu k těm nejtvrdším opatřením, ale záleží na každém z nás, jak ta měkčí opatření budou dodržována. Pokud je, dejme tomu 30 až 40 procent nebude dodržovat, tak je logické, že by to nestačilo na to, abychom tu křivku dokázali ovlivnit a tak by musela přijít přísnější opatření,“ upozornil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…