Prymula v ČT vysvětlil, jak se bude pomocí telefonů sledovat koronavirus

16.04.2020 22:34

Předseda vlády Andrej Babiš už pár dní znovu a znovu slibuje, že plošné zákazy skončí a lidé se znovu svobodněji nadechnou, až se podaří naplno rozjet tzv. chytrou karanténu. Náměstek ministra zdravotnictví profesor Roman Prymula pro Českou televizi popsal, jak je celý projekt daleko.

Prymula v ČT vysvětlil, jak se bude pomocí telefonů sledovat koronavirus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
„My samozřejmě potřebujeme zjistit, jakým způsobem chytrá karanténa funguje v praxi, a my když sedíme v Praze, tak nevidíme, jakým způsobem se jednotlivé krajské hygieny zapojily do toho systému,“ poznamenal náměstek před kamerami.

Na jedno z pracovišť proto vyrazil na inspekci a zhodnotil, jakým způsobem je celý systém využíván. Ukázalo se, že u lidí, kteří nevyužívají tzv. chytré telefony, tento způsob chytré karantény nemá smysl uplatňovat.

„A když byl člověk 14 dní na jednom místě, byl třeba upoután na postel, tak pak nemá smysl generovat tu mapu,“ dal ještě jeden příklad.

Ale když se nakažený jedinec běžným způsobem pohyboval a vlastní chytrý telefon, který nosil při sobě, tak tam prý nakreslení tzv. vzpomínkové mapy smysl má. „Ty terčíky se objeví na místech, kde se zastavil na víc než 15 minut, a on asi pak může mnohem efektivněji vzpomenout, s kým si tam povídal, kde byl ten rizikový kontakt,“ uvedl pan náměstek.

Počítá s tím, že podobných vzpomínkových map by mohly vzniknout po 1. květnu tisíce. Právě na 1. máje by se měla chytrá karanténa rozeběhnout naostro v celé zemi, a to ve spolupráci s armádou, policií, ale i s hasiči. Propojit tyto všechny složky, tak aby se podařilo dát co nejrychleji rizikového jedince do karantény, chvíli trvalo.

Doplňkově je možné použít tzv. systém e-rouška, který po souhlasu uživatelů hledá mobilní telefony v okolí potenciálně nakaženého jedince.

Nakonec podotkl, že cestování do zahraničí se na ústředním krizovém štábu zatím neřešilo. Českým občanům jednoznačně doporučil trávit dovolenou v některém z českých krajů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…