Prymula zavírá: To hlavní z tiskovky

30.09.2020 15:55

V Česku začne kvůli opatřením proti koronaviru opět platit nouzový stav. Vstoupí v platnost v pondělí. S opatřeními následně na tiskové konferenci seznámili ministr zdravotnictví Roman Prymula a ministr školství Robert Plaga (ANO).

Prymula zavírá: To hlavní z tiskovky
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Roman Prymula v Partii

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí
„Vláda dnes rozhodla na můj návrh o vyhlášení nouzového stavu. Já jsem požádal o vyhlášení nouzového stavu z řady důvodů. Současná epidemiologická situace se nevyvíjí zcela dobře. Vývoj zaznamenal nejvyšší nárůsty a musíme zavést opatření, jimiž musíme eliminovat tento nárůst,“ sdělil Prymula, že nezáleží na denních přírůstcích, ale to, že tyto přírůstky generují nároky na hospitalizaci. „Kromě toho narůstá i počet úmrtí. Je logické, že nemůžeme nechat narůst křivku tímto způsobem,“ uvedl.

Opatření, která budou zavedena, budou zavedena na 14 dní, aby došlo ke sražení čísel tak, aby došlo ke sražení reprodukčního čísla pod 1. „Nyní se podařilo zastavit exponenciální nárůst, ale reprodukční číslo je stále 1,24,“ zdůvodnil, proč je nutné vyhlásit nouzový stav.

„Neznamená to ale, že bychom zaváděli opatření, jaká tady byla na jaře. Nouzový stav je jen legislativní rámec,“ uvedl. „Opatření, která byla přijata, se týkají zejména volnočasových aktivit,“ zdůraznil Prymula a hovořil také o distančním vzdělávání středních škol v oblasti červeného a oranžového semaforu. 

Další opatření se týkají shromažďování. „Dotýká se to situace, která nastane od 5. října do 18. října do 24 hodin. Zakazujeme jakékoliv hromadné akce ve vnitřním prostředí s počtem osob nad deset a konající se ve vnějším prostředí nad dvacet,“ dodal Prymula. Výjimkou jsou například zastupitelstva, akce ústavních orgánů, soudců. 

Zmínil také otázku divadel a kolektivního zpěvu. „Muzikály a opery jsou na dobu 14 dnů zakázány,“ sdělil Prymula s tím, že zpěv je brán z hlediska šíření kapének jako velmi riziková aktivita. Divadelní a filmová představení se mohou konat do 500 osob, nebudou ale povoleny přestávky na konzumaci. Sportovní aktivity mohou být nadále provozovány, jen veškeré zápasy musejí být bez diváků.

V restauracích smí být maximálně šest osob u jednoho stolu, zmínil následně Prymula ještě další opatření. Limitace osob bude také pro pohřby a svatby, a to od 19. října – 30 osob.

„Je jasné, že viru se nezbavíme, ale je jasné, že nechceme, aby se tu opakoval zámek, jaký tady byl v březnu a dubnu. A já věřím, že se s mírnými opatřeními podaří dojít k jarnímu termínu, kdy bude vakcína,“ poznamenal Prymula. 

Nouzový stav byl vyhlášen na dobu jednoho měsíce. „Věřím, že se podaří křivku adekvátně oploštit. Musíme pro to udělat vše,“ sdělil závěrem Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…